Historisk arkiv

Giverlandsgruppemøte i Madrid til støtte for palestinerne

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksministeren framholdt at veksten i den palestinske økonomien er sterkere enn på lenge. Som resultat reduseres nå palestinernes avhengighet av bistand.

Utenriksministeren framholdt at veksten i den palestinske økonomien er sterkere enn på lenge. Som resultat reduseres nå palestinernes avhengighet av bistand.

Giverlandsgruppen for det palestinske området (AHLC) møttes i dag i Madrid under ledelse av utenriksminister Jonas Gahr Støre. Spanias utenriksminister Miguel Angel Moratinos var vert for møtet, hvor også palestinernes statsminister Salam Fayyad og Midtøsten-kvartettens utsending Tony Blair deltok.

– Midtøsten-kvartettens støtte til statsminister Fayyads statsbyggingsplan under sitt møte i Moskva 19. mars bekrefter den brede internasjonale oppslutningen om planen. AHLC-møtet bekrefter givernes vilje til å støtte opp om den detaljerte gjennomføringen av planen, sier utenriksminister Støre.

Fayyad-regjeringen er med internasjonal støtte kommet langt i sitt arbeid. Ytterligere økonomisk framgang trenger nå sterkere drahjelp fra palestinsk privat sektor.

– For å styrke palestinsk økonomisk utvikling er det nødvendig at Israel gjennomfører betydelige lettelser i stengningsregimet i det okkuperte området. Målet er en selvstendig palestinsk stat som kan være uavhengig av internasjonal bistand, sier Støre.

Støre understreket også at utfordringene i Øst-Jerusalem og Gaza truer med å undergrave den internasjonale innsatsen.

– Øst-Jerusalems tradisjonelle rolle som en sentral drivkraft i palestinsk økonomi må gjenopprettes. På samme måte må Gazas grenser åpnes for normal økonomisk virksomhet og tilgang til omverdenen, slik at Gaza kan finne sin rettmessige plass i en palestinsk statsdannelse, sier utenriksministeren.