Historisk arkiv

Norge bekymret for situasjonen i Haiti

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge ser med bekymring på den spente situasjonen i Haiti etter at valgresultatene ble kjent 7. desember.- Protester og demonstrasjoner må gjennomføres på fredelig vis, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Norge ser med bekymring på den spente situasjonen i Haiti etter at valgresultatene ble kjent 7. desember.

- I den spente situasjonen som er oppstått etter valget er det nå viktig at alle parter forholder seg rolig. Protester og demonstrasjoner må gjennomføres på fredelig vis, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre. 

- Jeg er bekymret over alle påstandene om uregelmessigheter. Jeg oppfordrer alle politiske aktører til å undersøke disse nøye i samsvar med den haitiske valgloven og demokratiske spilleregler, sier utenriksministeren. 

Politisk stabilitet er viktig for den videre utviklingen i Haiti. Norge oppfordrer til dialog mellom alle berørte parter for å løse konfliktene på fredelig og demokratisk vis. Gjennomføring av valgene på en måte som blir akseptert av befolkningen er en nødvendig forutsetning for å bygge opp landet igjen etter jordskjelvet. 

Norge er bekymret over rapporter om at mange helsearbeidere ikke får gjort den viktige jobben de er satt til å gjøre. 

- Vi oppfordrer alle til å avstå fra vold og ikke stå i veien for de mange helsearbeiderne som kjemper mot koleraen. Det er også viktig for håndteringen av koleraepidemien og den langsiktige utviklingen av landet, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim. 

Solheim understreker at Norge står ved Haitis side i gjenoppbyggingen av landet og i kampen mot koleraen. Norge har forpliktet seg til å gi 800 millioner kroner i bistand til Haiti i løpet av de nærmeste årene. I tillegg har Norge støttet de kubanske legenes kamp mot koleraen med fem millioner kroner. Norge har også nylig besluttet å øke utbetalingene til FNs nødhjelpsfond. 

Mer informasjon om Norges arbeid for Haiti kan du finne her.

 

Pressekontakt: Pressevakt for Støre: 23 95 00 02
Pressevakt for Solheim: 913 95 000 (ikke SMS). 

***

Pressemeldinger og nyheter om bistand og utvikling skal være lett å lese. Solheims rådgivere bruker Liks til å teste hvor enkle tekster er å lese. Denne pressemeldingen har en verdi på 38. Det er det samme som i ukeblader. Les mer om kampen for et enklere språk i staten hos Klarspråk.no.