Historisk arkiv

Norge øker den humanitær bistanden til Zimbabwe

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgjevar: Utenriksdepartementet

Norge øker den humanitære innsatsen i Zimbabwe med ti millioner, til 30 millioner kroner i 2010. Økningen skyldes en svært bekymringsfull situasjon i Zimbabwe.

Norge øker den humanitære innsatsen i Zimbabwe med ti millioner, til 30 millioner kroner i 2010. Økningen skyldes en svært bekymringsfull situasjon i Zimbabwe. Til tross for økt kornproduksjon i 2009, er det ventet at opptil 2,5 millioner mennesker vil trenge matvarebistand i 2010. 

- Den humanitære situasjonen i  Zimbabwe er fortsatt svært alvorlig. Selv adgang til mat er en stor utfordring for flertallet av befolkningen, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre. 

Beslutningen om å øke den humanitære bistanden til Zimbabwe skjer på oppfordring fra FNs nødhjelpskoordinator. Bistanden er primært rettet mot matsikkerhet, og  går gjennom organisasjoner som Røde Kors, Norsk Folkehjelp, Flyktninghjelpen, Redd Barna og Leger uten grenser. Dette er organisasjoner som har et langsiktig engasjement i Zimbabwe, og som har rutiner for gjennomføring og overvåkningssystemer på plass for å minimere risikoen for misbruk.  

I tillegg til den humanitære bistanden, gir Norge godt over 100 millioner kroner til utviklingsprosjekter i Zimbabwe gjennom FN-systemet og sivilsamfunnsorganisasjoner. 

- Norge støtter fortsatt samlingsregjeringen i Zimbabwe, men vi er skuffet over mangel på gjennomføring av samarbeidsavtalen. De vedvarende  menneskerettighetsbruddene er også bekymringsverdige.  Nå er det viktig å arbeide for frie og rettferdige valg, sier Støre. 

Et møte i den uformelle givergruppen ”Friends of Zimbabwe” vil finne sted i Oslo 1. juni.  Møtet tar sikte på å drøfte situasjonen i Zimbabwe og vurdere felles holdninger for veien videre.