Historisk arkiv

Norge overlater formannskapet i Holocaust Task Force til Israel

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Etter ett år med formannskapet i Task Force for International Cooperation on Holocaust Education, Remembrance and Research (ITF) har Norge overlatt vervet til Israel. Skiftet skjedde ved en seremoni i den norske ambassaden i Berlin.

Norge har i ett år hatt formannskapet i Task Force for International Cooperation on Holocaust Education, Remembrance and Research (ITF). I dag overlot Norge stafettpinnen til Israel ved en seremoni på den norske ambassaden i Berlin. - Vi gikk til denne oppgaven med ydmykhet og stort engasjement, og er trygge på at Israel vil ta arbeidet videre på en god måte, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre. 

I formannskapsperioden har Norge prioritert innsats for å styrke ITFs evne til å Norge har prioritert ITFs evne til å møte dagens politiske utfordringer, sier utenriksminister Støre når Norge overlater formannskapet til Israel. Foto: UDmøte dagens politiske utfordringer, som den voksende antisemittismen i flere europeiske land og diskriminering av Romani-folket. 

- Holocaust viste antisemittismens grusomhet i ytterste konsekvens, og savner sidestykke i historien. Vi må sikre at fremtidige generasjoner forstår årsakene til og reflekterer over konsekvensene av Holocaust. Liknende overgrep må aldri få gjenta seg, sier utenriksminister Støre. 

For å gi organisasjonen økt politisk gjennomslagskraft har det norske formannskapet også tatt initiativ til at ITF moderniseres og profesjonaliseres. 

- Vi har drøftet formannskapsrollen med Israel og har full tillit til at de vil videreføre det arbeid som Norge har påbegynt for å gjøre ITF mer politisk relevant i kampen mot antisemittisme, sier Støre. 

ITF er den eneste internasjonale organisasjonen som utelukkende arbeider for å øke kunnskapen og bevisstheten om Holocaust. Gjennom ITFs grunnlagsdokument, Stockholmserklæringen, har landene forpliktet seg til å styrke innsatsen for å fremme undervisning, erindring og forskning om Holocaust. 

Formannskapet roterer på frivillig basis mellom ITFs 27 medlemsland. Ambassadør Tom Vraalsen har ledet ITFs aktiviteter på vegne av Norge gjennom dette året og representert ITF utad.