Historisk arkiv

Enighet med Hellas om fordeling av EØS-midlene for 2009-2014

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge og Hellas er blitt enige om fordelingen av EØS-midlene for perioden 2009-2014. Asylfeltet er en prioritert sektor som det vil bli avsatt 152 millioner kroner til over fem år.

- Vi er glad for den raske avklaringen med Hellas rundt fordelingen av EØS-midlene, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre. Ved siden av asylfeltet er 152 millioner kroner satt av til miljøtiltak, 50 millioner til det sivile samfunnet og 27 millioner til forskning.

- Det har vært en prioritet for Norge å få til en betydelig satsing på asylfeltet i Hellas og vi er fornøyd med at vi nå har fått til dette, sier Støre.

Nå venter samtaler mellom fagmiljøene fra begge land i oktober før greske og norske myndigheter møtes for å drøfte detaljene i avtalen.

28. juli undertegnet Norge en avtale med EU om EØS-midlene for perioden 2009-2014. Norge skal i denne perioden gi totalt 1734,8 millioner euro til utjevning av økonomiske og sosiale ulikheter i Europa. Det er også et mål at samarbeidet med de nyeste medlemslandene skal styrkes. Pengene går til de tolv nyeste EU-landene samt Hellas, Portugal og Spania.

Midlene skal støtte prosjekter innen miljø og klima, grønn næringsutvikling, helse, forskning, utdanning og kulturarv, arbeidsliv og det sivile samfunn og justisområdet. Rundt en firedel av midlene skal bidra til økt satsing på miljø og klima. En viktig nysatsing er tiltak for et anstendig arbeidsliv og sosial dialog.

Mer informasjon om EØS-midlene finnes på Europaportalen og nettsidene til EØS-finansieringsmekanismene.