Historisk arkiv

Pressemøte om Solheims Sudan-reise

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Priv. til red.

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim og statssekretær Ingrid Fiskaa reiser denne måneden til Sudan. Pressen inviteres til et møte om besøket torsdag 14. januar klokka 10.00.

Det er nå fem år siden fredsavtalen i Sudan ble underskrevet etter 20 år med borgerkrig. Fredsprosessen er inne i en kritisk fase. Sudan står overfor en rekke utfordringer med å få gjennomført sentrale punkter i fredsavtalen. I april 2010 skal det holdes valg. I januar neste år skal en folkeavstemning i Sør-Sudan avgjøre om befolkningen ønsker en egen stat eller et samlet Sudan. Sikkerhetssituasjonen er alvorlig i deler av landet. Store befolkningsgrupper er fremdeles avhengige av nødhjelp. 

Sudan er det landet i Afrika som mottar mest bistand fra Norge. Solheim og Fiskaa skal besøke både hovedstaden Khartoum i Nord-Sudan og Juba i Sør-Sudan for politiske samtaler. Hensikten er å understreke partenes ansvar for å følge opp fredsavtalen, bekrefte Norges aktive rolle og engasjement samt drøfte blant annet gjenoppbygging i Sør-Sudan. De skal også til det oljerike og konfliktfylte Abyei-området. 

Av sikkerhetshensyn ber vi om at reisedetaljer som reiserute, dato for reisen eller sted ikke offentliggjøres før avreise. Slik offentliggjøring kan få konsekvenser for gjennomføringen av reisen. 

Journalister som deltar på reisen får egen beskjed om sikkerhetsbrief før besøket. 

Tid: Torsdag 14. januar kl. 10.00
Sted: Utenriksdepartementet, 7. juni plass

Pressekontakt: Informasjonsrådgiver Ragnhild H. Simenstad, mobil 917 17 459.