Historisk arkiv

Udemokratisk valg i Hviterussland sterkt beklagelig

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

– Det er sterkt beklagelig at presidentvalget i Hviterussland ikke ser ut til å ha vært fritt og demokratisk. Jeg fordømmer voldsbruken mot demonstranter og arrestasjonene av opposisjonsledere, journalister og representanter for det sivile samfunn, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Internasjonale valgobservatører påpeker i sine foreløpige konklusjoner at søndagens presidentvalg i Hviterussland var langt fra å oppfylle internasjonale standarder for frie og demokratiske valg, selv om deler av valgkampen har vært friere enn tidligere.

– Hviterussland må etterleve sine internasjonale forpliktelser knyttet til menneskerettigheter og demokrati. Den brutale måten urolighetene etter valget har blitt håndtert på er helt uakseptabel.  Landets myndigheter har et særlig ansvar for å sørge for at presidentkandidatene kan utfolde sitt politiske virke uten risiko for sin personlige sikkerhet. At flere presidentkandidater skal ha blitt arrestert, er uhørt.  Disse må straks bli løslatt, sier utenriksminister Støre.

Blant de mange arresterte etter urolighetene er flere av opposisjonens presidentkandidater samt journalister og representanter for det sivile samfunn.

– Vi ønsker alle å se Hviterussland fullt integrert i Europa. Men da må landets myndigheter respektere grunnleggende normer for menneskerettigheter og demokrati, sier utenriksminister Støre.