Historisk arkiv

360 millioner til miljøsamarbeid med Ungarn

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norsk næringsliv inviteres med når Ungarn og Norge skal samarbeide om grønn innovasjon. Gjennom EØS-midlene opprettes det blant annet et eget miljøfokusert innovasjonsprogram på over NOK 160 millioner.

- Kontakten mellom Ungarn og Norge får et nytt løft gjennom samarbeidet om et eget miljøfokusert innovasjonsprogram. Vi har som mål å styrke samarbeidet på flere sektorer i årene framover, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.
 
Innovasjonsprogrammet er nok en styrking av EØS-samarbeidet med Ungarn. Norge undertegnet i dag, 12. oktober, en ny avtale med Ungarn med en ramme på totalt 1,2 milliarder kroner fram til 2014.
 

Ambassadør Siri Sletner undertegner for Norge

Ambassadør Siri Sletner undertegner for Norge.

Det grønne innovasjonsprogrammet skal blant annet bidra til å øke bruken av mer miljøvennlig teknologi og minske utslippene til luft og vann i Ungarn. Programmet administreres av Innovasjon Norge. Det legges til rette for utstrakt samarbeid mellom norsk næringsliv og ungarske partnere.
 
I tillegg til grønn innovasjon er det satt av omlag NOK 200 millioner til ulike miljøtiltak. Klimatilpasning og energieffektivisering av offentlige bygg er prioritert. Fra norsk side er Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) engasjert i deler av denne satsingen.
 
Satsingen på det sivile samfunn styrkes og støtten til frivillige organisasjoner dobles til omlag NOK 100 millioner sammenliknet med perioden 2004-2009.
 
Forskningssamarbeidet mellom Norge og Ungarn fortsetter. I den forrige programperioden høstet flere samarbeidsprosjekter internasjonal anerkjennelse, blant annet innen ny robotteknologi i helsesektoren. Forskningsfondet er på NOK 190 millioner, og skal i tillegg til helse også prioritere miljø. Norges Forskningsråd er partner på dette området. Utveksling av studenter og ansatte mellom utdanningsinstitusjoner i Ungarn og EØS-giverlandene fortsetter. Norsk samarbeidspartner er Senter for internasjonalisering av høgre utdanning (SIU) i Bergen.
 
Sårbare grupper er også et eget satsingsområde i samarbeidet mellom Norge og Ungarn. En viktig målgruppe innenfor disse programmene vil være Rom-folket som er en stor og utsatt minoritet i Ungarn. Europarådet er ny samarbeidspartner for å styrke arbeidet med barn og unge. Også på helseområdet fortsetter samarbeidet og Folkehelseinstituttet er engasjert i et større helseprogram. Mental helse er et særlig fokusområde. 
 
Riksantikvaren er engasjert i et samarbeid med Ungarn for å bevare viktig felles europeisk kulturarv.
 
EØS-midlene er et solidarisk bidrag fra Norge, Island og Liechtenstein der Norges andel er på 97 prosent.