Historisk arkiv

Bondevik inn i kampen for barns utdanning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik skal kjempe for barns utdanning i fattige land i et nytt, internasjonalt panel.

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik skal kjempe for barns utdanning i fattige land i et nytt, internasjonalt panel.

Bondevik skal sammen med det høyprofilerte panelet skape økt politisk oppmerksomhet om behovene for utdanning, særlig i fattige land.

– Vi har kommet langt i kampen om utdanning for alle i fattige land. Mange barn og ungdom får likevel ikke gått på skole fordi de vokser opp der det er konflikt og katastrofer. Det er her vi må sette inn støtet, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Målet er at alle barn skal få sin rett til utdanning innen 2015. Til tross for store framskritt blant annet i Afrika, mangler nesten 70 millioner barn en skoleplass.

– Jeg er glad for å få være med i arbeidet for utdanning, som jeg alltid har hatt stor interesse for. Det står fortsatt mye igjen for å gi alle barn og unge i utviklingsland utdanning. Vi kan lære fra de som har lykkes og overføre erfaring til andre, sier Kjell Magne Bondevik, leder for Oslosenteret for fred og menneskerettigheter.

– Bondevik kan bidra med mye viktig kunnskap og kompetanse, ikke minst hvor viktig det er at jenter får utdanning, sier Solheim.

Panelet ledes av Storbritannias tidligere statsminister Gordon Brown og Graca Machel. Øvrige medlemmer er blant andre dronning Rania av Jordan, FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan og artisten Angélique Kidjo.

Det er organisasjonen Global Campaign for Education (GCE) som står bak panelet. Det er en allianse av frivillige organisasjoner og lærerforeninger fra 180 land.

Norge ga 1,6 milliarder kroner i bistand til utdanning i fjor. Pengene blir brukt for å gi barn utdanning i blant annet Afghanistan, Sudan, Pakistan, Nepal, Tanzania og De palestinske områdene. Norge er det landet som gir mest til FNs barnefond (UNICEF).

Pressekontakt for Solheim: Pressevakten for utviklingssaker, mobil 913 95 000.

Pressekontakt for Bondevik: kommunikasjonsrådgiver Håvard Kleppa, mobil 930 54 086.