Historisk arkiv

Norge styrker klageinstansen for næringslivets samfunnsansvar

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

I dag, 1. mars, opprettes en uavhengig klageinstans for norske bedrifters etterlevelse av OECDs retningslinjer for flernasjonale selskap. Retningslinjene er blant annet knyttet til bærekraftig utvikling, respekt for menneskerettigheter og ansattes faglige rettigheter.

I dag opprettes en uavhengig klageinstans for norske bedrifters etterlevelse av OECDs retningslinjer for flernasjonale selskap. Retningslinjene er blant annet knyttet til bærekraftig utvikling, respekt for menneskerettigheter og ansattes faglige rettigheter. 

- Å styrke den nasjonale klageinstansen er et viktig ledd i oppfølgingen av vår politikk for å fremme næringslivets samfunnsansvar såvel i Norge som internasjonalt. Mitt hovedinntrykk er at norske bedrifter er seg bevisst dette ansvaret også når de opptrer utenlands, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre. 

Klageinstansen ”OECDs nasjonale kontaktpunkt” skal ta imot klager på at norske bedrifter i utlandet ikke har fulgt OECDs retningslinjer for flernasjonale selskap. Det er ingen juridisk instans, men skal forsøke å løse saker gjennom dialog med partene. Norge er forpliktet til å ha en slik klageinstans i henhold til OECDs retningslinjer.  

Professor Hans Petter Graver, dekan ved Universitetet i Oslo, er utnevnt som leder for OECDs nasjonale kontaktpunkt. Kontaktpunktet er gjort mer frittstående ved at myndighetene ikke lenger er direkte representert samt at det rent fysisk er flyttet ut av Utenriksdepartementet og samlokalisert med Etikkrådet for Statens Pensjonsfond – Utland. Instansen vil dessuten få et eget budsjett og et sekretariat med to fulltidsansatte.