Historisk arkiv

Israel bør overføre palestinske penger nå

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge reagerer på at Israel holder tilbake palestinske skatteinntekter. – Dette er uakseptabelt. Pengene må overføres straks, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Norge reagerer på at Israel holder tilbake palestinske skatteinntekter. – Dette er uakseptabelt. Pengene må overføres straks, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre. 

Israels regjering holder igjen de regulære overføringene av palestinsk merverdiavgift og toll, som administreres av Israel etter avtale med palestinerne. Avgiftsoverføringene utgjør omlag to tredeler av lønnsutgifter til offentlig ansatte for den palestinske selvstyremyndigheten (PA). Bakgrunnen for tilbakeholdelsen er undertegningen av avtalen om palestinsk forsoning mellom partiene Hamas og Fatah i Kairo onsdag forrige uke.  

– Disse pengene er palestinske. Israel bare administrerer dem på vegne av den palestinske selvstyremyndigheten basert på en avtale. Tilbakeholdelsen svekker president Abbas og andre forhandlingsorienterte krefter i palestinsk politikk, sier utenriksministeren. 

PA har nådd et nivå hvor Verdensbanken mener at institusjonene nå er rede til å fungere som en uavhengig stat. Under møtet i giverlandsgruppen for Det palestinske området (AHLC) i Brussel i april 2011 erklærte Det internasjonale pengefondet (IMF) at PAs finansforvaltning holder høy, internasjonal standard. Tilbakeholdelsen av avgiftsmidlene har allerede ført til forsinkelse i lønnsutbetalingene til palestinske offentlig ansatte. 

– Det israelske vedtaket setter hele det palestinske statsbyggingsprosjektet i fare. Det er av avgjørende betydning at Israel respekterer inngåtte avtaler med palestinerne og gjenopptar overføringene umiddelbart, sier Støre. 

Utenriksministeren formidlet også dette budskapet til Israels viseutenriksminister Daniel Ayalon under hans besøk i Norge 6. mai.