Historisk arkiv

Bedre beskyttelse av verdens miljøfordrevne

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Klimarelaterte naturkatastrofer driver millioner av mennesker på flukt. – Det er vårt felles ansvar å møte denne utfordringen, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Utenriksminister Støre lanserte idag ideen om Nansen-prinsippene for bedre beskyttelse av verdens miljøfordrevne. Hver dag tvinges mennesker til å forlate sine sine hjem på grunn av mer tørke, varmebølger, ekstrem nedbør og flom. De er drevet på flukt, men har ikke status som flyktninger.

- Alt tyder på at klimaendringene vil gjøre disse utfordringene større i framtiden, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

- Vi må styrke beskyttelsen av og rettighetene til miljøfordrevne. Derfor utfordrer vi det internasjonale samfunnet til å slutte opp om nye prinsipper – Nansen-prinsippene – for hvordan vi skal hjelpe de mange millioner som flykter fra klimaendringene. Vårt svar på klimarelatert flukt skal bygge på kunnskap, menneskerettigheter og forebygging, i Fridtjof Nansens ånd, sier Støre.

Ideen om Nansen-prinsippene ble lansert på Nansenkonferansen, en internasjonal høynivåkonferanse om klimaendringer og flukt i Oslo 6.-7. juni. Konferansen er regjeringens viktigste bidrag til markeringen av Nansen som humanist i Nansen-Amundsen-året, og ble i dag åpnet av utenriksminister Støre og miljø- og utviklingsminister Solheim. Konferansen samler mer enn 200 forskere, politikere og myndighetspersoner som har fokus på klimaendringer og er opptatt av de humanitære konsekvensene i form av tvungen migrasjon.