Norge undertegnet Nagoya-protokollen
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Utenriksdepartementet
Pressemelding | Dato: 12.05.2011
Norge har undertegnet Nagoya-protokollen til konvensjonen om biologisk mangfold, den viktigste globale miljøavtalen siden årtusenskiftet.
- Det er gledelig at det internasjonale samfunn er blitt enige om denne protokollen som regulerer viktige globale miljøspørsmål, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.
Protokollen vil styrke arbeidet med å bevare det biologiske mangfoldet og innfri FNs tusenårsmål. Protokollen bekrefter at genressurser er underlagt statens suverenitet. Den øker rettssikkerheten for både brukere og tilbydere av genressurser, og den inneholder bestemmelser om tradisjonell kunnskap.
- Denne avtalen vil gjøre u-landene bedre rustet til å oppnå avtaler om rettferdig fordeling. Det er lett å tenke seg hvor avgjørende det vil være for fattige land i Afrika, Sør-Amerika og Asia å sikre seg inntekter når store selskaper bruker deres natur til å utvikle for eksempel medisiner og kosmetikk. Dette er en milliardindustri, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.
Marin bioprospektering er et viktig satsingsområde i regjeringens nordområdestrategi og det arbeides med å utarbeide forskrifter om blant annet tilgang til norske genressurser. Protokollen vil også bidra til at norske regler om våre genressurser blir respektert i utlandet. Naturmangfoldloven inneholder allerede regler om bruk av utenlandske genressurser i Norge. Dette gjør Norge til et foregangsland på området.
Protokollen ble vedtatt på Partsmøtet for konvensjonen om biologisk mangfold i Nagoya i Japan 29. oktober 2010. Det har tatt seks år å komme frem til enighet om protokollen. Norge har vært blant pådriverne for forhandlingene og spilte en aktiv rolle under forhandlingene som startet i 2004. Miljø- og utviklingsminister Solheim var en av fire tilretteleggere for sluttforhandlingene i Japan.
Norge er det 19. landet som undertegner Nayoya-protokollen. Det skjedde på en seremoni i New York 11. mai. Det arbeides med norsk ratifikasjon av protokollen. Protokollen vil tre i kraft når 50 stater har ratifisert avtalen.
For mer informasjon se: