Historisk arkiv

Uruguays president møter Solheim i Oslo

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Priv. til red.

José ”Pepe” Mujica er småbrukeren og geriljalederen som ble president i Uruguay. Han møter miljø- og utviklingsminister Erik Solheim i Oslo 14. oktober.

José ”Pepe” Mujica er småbrukeren og geriljalederen som ble president i Uruguay. Han møter miljø- og utviklingsminister Erik Solheim i Oslo 14. oktober. 

Uruguays president José ”Pepe” Mujica besøker Norge 14. oktober sammen med en rekke av sine ministre. Mujica er en karismatisk og fargerik leder av en sosialistisk samlingsregjering. Han er tidligere småbruker og geriljaleder som satt 14 år i fengsel under diktaturtiden i Uruguay. 

Mujica ønsker å høre om den norske samfunnsmodellen og lære mer om energi- og oljepolitikk. Han er interessert i hvordan vi forvalter våre naturressurser, og private og offentlige aktørers rolle i en blandingsøkonomi. Under besøket vil han også møte statsminister Jens Stoltenberg og stortingspresident Dag Terje Andersen. Han vil også møte flere norske bedrifter som Aker Biomarine og Høegh LNG. Presidenten innleder besøket med å legge ned en blomsterkrans ved domkirken for å hedre ofrene etter 22. juli. 

Pressen kan møte president Mujica i etterkant av møtet med Solheim. Han vil også kunne være tilgjengelig for personlige intervjuer senere samme dag. 

Når: Fredag 14. oktober, kl. 10.00.
Hvor: Utenriksdepartementet. 

Forbindelsene mellom Norge og Uruguay er beskjedne. De fleste nordmenn assosierer landet med triumfer på fotballbanen og importert kvalitetskjøtt. Likevel speiler Norge og Uruguay hverandre på en måte som gjør at økt kontakt er verdifullt. Begge landene har en liten befolkning, ligger i ytterkantene av sine geografiske regioner der de troner på toppen av de fleste positive rangeringer. Uruguay har i de senere årene hatt en kraftig økonomisk vekst. Landet ønsker mer oppmerksomhet om de gode rammebetingelsene for næringslivet og utdanningsnivået som stadig blir bedre. Uruguay er som Norge en lojal støttespiller av FN. Det er et pilotland i prosjektet «Ett FN» som ble ledet av Stoltenberg for noen år siden.

Pressekontakt: Kommunikasjonsrådgiver Svein Bæra, e-post: svb@mfa.no,
mobil: 917 72 042

****

Pressemeldinger og nyheter om bistand og utvikling skal være lett å lese. Solheims rådgivere bruker Liks til å teste hvor enkle tekster er å lese. Denne pressemeldingen har en verdi på 38. Det er det samme som i skjønnlitteratur og ukeblader. Les mer om kampen for et enklere språk i staten hos Klarspråk.no.