Historisk arkiv

- Glad for at Tromsø får sekretariatet i Arktisk råd

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Jeg er glad for at sekretariatet i Arktisk råd legges til Tromsø. Dette vil styrke arbeidet i Arktisk råd, og befeste Tromsø som sentrum for arktiske spørsmål, både i Norge og internasjonalt, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Kuupik Kleist, utenriksministrene Espersen, Skarphedisson, Bildt, Clinton og Støre. Foto: M.Kopstad, UDBeslutningen ble tatt under ministermøtet i Arktisk råd på Grønland i dag. Tromsø har siden 2006 vært vertsby for det midlertidige sekretariatet. Dette blir nå permanent. Før ministermøtet var det to kandidater; Reykjavik og Tromsø. Noen hadde også tatt til orde for at sekretariatet burde ligge i en hovedstad.

- For Norge var det et poeng at det arktiske sekretariatet fikk sin lokalisering i Arktis. I dette perspektivet var Tromsø et klart alternativ, sier utenriksminister Støre.

- Valget av Tromsø er også en anerkjennelse av arbeidet til det midlertidige sekretariatet. Det blir et internasjonalt sekretariat med ansvar for et svært viktig fagområde. Sekretariatet vil trekke på de sterke fagmiljøene i Tromsø og bidra til å befeste byen som et arktisk kraftsenter, sier utenriksminister Støre. 

- Å legge til rette for regionalt samarbeid er helt sentralt i regjeringens nordområdesatsing. Arktis står overfor store utfordringer og muligheter som ingen enkeltland kan håndtere alene. Vi skal være med å legge til rette for at Arktisk råd fortsetter å være det viktigste organet for å diskutere og finne løsninger i Arktis, sier Støre.

Med dette blir Norge nå vertskap for sekretariatene de to sentrale organen for samarbeid i nord, Arktisk råd og Barentsrådet som har sitt sekretariat i Kirkenes. 

Arktisk råd består av de åtte landene rundt Arktis: USA, Canada, Russland, Norge, Sverige, Island, Finland og Danmark og representanter fra urfolksorganisasjoner.

Bilder fra Nuuk på Utenriksdepartementets Flickr-side

Pressekontakt: Kommunikasjonsrådgiver Marte Lerberg Kopstad, mobil 995 22 026