Historisk arkiv

Utenriksministeren i Afghanistan

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksminister Jonas Gahr Støre er i Afghanistan for å møte nordmenn i tjeneste i landet og ha samtaler med afghanske myndigheter og sivilsamfunn og ledelsen for den internasjonale stabiliseringsstyrken, ISAF.

– Afghanerne skal overta ansvaret for sikkerheten i eget land. Prosessen med å overføre ansvaret er i gang. Vår rolle er å bidra til at de settes best mulig i stand til å påta seg dette ansvaret. Oppdraget endres, og gradvis tilbaketrekking av norske styrker rykker nærmere, sier utenriksminister Støre. 

Formålet med utenriksministerens besøk er å følge opp det norske engasjementet, møte norsk militært og sivilt personell, vurdere utviklingen i overføringen av sikkerhetsansvaret til afghanske sikkerhetsstyrker og besøke norske utviklingsprosjekter.

- Under NATO-toppmøtet i Lisboa i november i fjor ble vi ble enige med afghanske myndigheter om en strategi for overføring av sikkerhetsansvaret innen 2014. Overføringen er i gang, og det vil også endre karakter og omfang på det norske bidraget, sier utenriksministeren.

- President Obamas tale understreker at overføringen nå finner sted, og dette legger grunnlaget for at det internasjonale militære nærvet vil gradvis bygges ned. I tråd med kapasitetsbygging på afghansk side vil dette også gjelde norske styrker, og norsk nedtrapping vil bli gjort i konsultasjoner med våre allierte og afghanske myndigheter, sier utenriksminister Støre som viser til at Norge vil opprettholde sitt militære bidrag i 2012.

- Afghanistans fremtid må avgjøres i politisk dialog mellom afghanere. Det er positivt at det tas initiativ for å finne politiske løsninger på konflikten. Norge støtter dette arbeidet. Også på dette området er det avgjørende at afghanerne selv har ledelsen, men med støtte og oppmuntring fra det internasjonale samfunn. Samtidig må vi se i øynene at en stabil politisk løsning vil ta tid, sier Støre.

Utenriksministeren understreker at Afghanistan fortsatt vil ha behov for støtte til sin politiske og økonomiske utvikling.

–Det trengs bedre koordinering og målretting av den sivile bistanden. Bistanden må ikke underkastes en militær strategi, men svare på reelle afghanske behov og sikte mot å bygge afghanernes evne til å ta ansvar for egen utvikling, sier Støre.

Pressekontakt: Kommunikasjonsrådgiver Marte Lerberg Kopstad, mobil 995 22 026