Historisk arkiv

Historisk FN-vedtak for seksuelle minoriteter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Det er historisk at vi har fått et vedtak som synliggjør og anerkjenner seksuelle minoriteters menneskerettigheter. Dette gir oss et viktig mandat for å løfte arbeidet videre, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

FNs menneskerettighetsråd vedtok i dag en banebrytende resolusjon om menneskerettigheter, seksuell orientering og kjønnsidentitet. Resolusjonen slår fast at menneskerettigheter, seksuell orientering og kjønnsidentitet skal være en prioritert sak i Menneskerettighetsrådet. 

- Jeg er glad for at FN tar dette på alvor. Norge skal kjempe sammen med homofile, lesbiske, bifile og transpersoner for rettigheter mange av oss tar for gitt, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim. 

Norge var en av forslagstillerne til resolusjonen. Den anmoder Høykommissæren for menneskerettigheter om å forberede en studie om vold og diskriminering basert på seksuell orientering og kjønnsidentitet. Studien skal legge grunnlag for en paneldebatt i mars neste år i regi av Menneskerettighetsrådet. Panelet skal drøfte hvordan det internasjonale samfunnet skal følge opp anbefalingene fra studien. 

Resolusjonen ble fremmet av Sør-Afrika, med 39 andre forslagsstillere. Norge har deltatt i krevende forhandlinger, hvor blant annet en rekke afrikanske land og gruppen av islamske land (OIC) gikk sterkt imot. Den ble likevel vedtatt, med 23 stemmer for, 19 imot og 3 avholdende.

Les også: Doblar stønaden til seksuelle minoritetar

Les også: Norges internasjonale arbeid mot diskriminering av seksuelle minoriteter

Pressekontakt for Støre: Kommunikasjonsrådgiver Mariam Naqvi, mobil 980 08 233.

Pressekontakt for Solheim: Kommunikasjonsrådgiver Ragnhild H. Simenstad, mobil 917 17 459.