Historisk arkiv

Norge reagerer på avvisningen av Julia Tymosjenkos ankesak

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksminister Jonas Gahr Støre stiller seg kritisk til at den ukrainske opposisjonslederens ankesak er blitt endelig avvist i en ukrainsk domstol.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre stiller seg kritisk til at den ukrainske opposisjonslederens ankesak er blitt endelig avvist i en ukrainsk domstol.  

- Jeg er kritisk til gjennomføringen av denne og andre rettsprosesser mot opposisjonspolitikere i Ukraina. Sakene bekrefter inntrykket av vilkårlighet og manglende rettssikkerhet i landet, sier Utenriksminister Jonas Gahr Støre. 

Ukrainas høyere spesialrett for sivile og kriminelle saker opprettholdt 29. august dommen mot tidligere statsminister Julia Tymosjenko. Hun ble i oktober 2011 dømt til syv års fengsel for å ha gått ut over sine fullmakter i en gassavtale med Russland i 2009. Den fengslede opposisjonslederen vil nå føre saken sin i Den europeiske menneskerettsdomstolen. 

Også tidligere innenriksminister Jurij Lutsenko sitter fengslet etter kritikkverdig behandling fra ukrainske myndigheter. Lutsenko har sittet fengslet siden desember 2010 og har i likhet med Tymosjenko slitt med dårlig helse. Han ble etter lang tid i varetekt dømt til fire års fengsel og fikk 17. august en ny dom mot seg på to år. Den europeiske menneskerettsdomstolen har gitt Lutsenko medhold. 

Det internasjonale samfunnet har uttrykt sterk bekymring i det som synes å være selektiv justis mot flere tidligere medlemmer i Tymosjenkos regjering. Prosessen rundt Ukrainas ferdigforhandlede assosiasjonsavtale med EU har stoppet opp som en følge av dette.

 Norge har gjentatte ganger tatt opp saken med ukrainske myndigheter og den ukrainske ambassadøren ble tidligere i år innkalt til Utenriksdepartementet. 

- Det er et klart tilbakeslag for demokratiet i Ukraina at Tymosjenko og Lutsenko som en følge av sakene mot dem ikke får anledning til å stille i det ukrainske parlamentsvalget, sier utenriksministeren som vil ta opp saken i sitt kommende møte med Ukrainas utenriksminister.