Historisk arkiv

Norge bekymret for situasjon mellom Sudan og Sør-Sudan

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Det er positivt at sør-sudanske styrker nå har trukket seg ut av det omstridte området Heglig. Samtidig ser vi at Sudan har trappet opp bombingen av Sør-Sudans territorium. Vi krever en umiddelbar stans i krigshandlingene, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Norge oppfordrer også begge parter til å avstå fra uttalelser og handlinger som kan bidra til å forverre situasjonen.

- Den spente situasjonen mellom Sudan og Sør-Sudan står i fare for å true det partene har oppnådd etter at fredsavtalen ble undertegnet i 2005, sier Støre.

- Norge vil fortsatt aktivt støtte opp om en fredelig løsning på konflikten, blant annet gjennom å støtte forhandlingspanelet fra Den afrikanske union, sier utviklingsminister Heikki Holmås.

For å sikre en stabil sikkerhetssituasjon må man etablere en mekanisme for overvåking av grensen mellom Sudan og Sør-Sudan.

- Jeg vil igjen oppfordre begge land til å fjerne alle hindre for å få til en overvåking av den omstridte grensen. Partene har tidligere kommet til enighet om å etablere en slik mekanisme, den må nå settes ut i livet, sier Støre.

Norge vil fortsatt jobbe tett med internasjonale partnere og de to landene for å finne en løsning.

- De kan ikke løse de siste spørsmålene militært. President Omar al-Bashir i Sudan og president Salva Kiir i Sør-Sudan må nå gå tilbake til forhandlingsbordet raskest mulig, sier Holmås.