Historisk arkiv

Dommen mot Charles Taylor

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Spesialdomstolen for Sierra Leone avsa i dag dom i saken mot tidligere president i Liberia, Charles Taylor. - Dommen er nok en viktig milepæl i arbeidet for å bekjempe straffrihet for de alvorligste internasjonale forbrytelsene, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Spesialdomstolen for Sierra Leone avsa i dag dom i saken mot tidligere president i Liberia, Charles Taylor. - Det er første gang siden Nürnberg-rettssakene at en internasjonal domstol avsier dom mot et tidligere statsoverhode. Dommen er nok en viktig milepæl i arbeidet for å bekjempe straffrihet for de alvorligste internasjonale forbrytelsene, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.  

Domstolen fant enstemmig Charles Taylor skyldig i å ha medvirket til krigsforbrytelser, forbrytelser mot menneskeheten og andre alvorlige brudd på internasjonal humanitærrett i Sierra Leone i perioden 1996 til 2002. Dommen er ikke endelig og vil kunne ankes. 

Saken mot Taylor er Spesialdomstolens siste store sak knyttet til Sierra Leones tiårige borgerkrig. 

- Med dagens avgjørelse ligger Spesialdomstolen for Sierra Leone godt an til å bli den første moderne, internasjonale straffedomstolen som sluttfører sitt mandat, sier utenriksministeren.