Eksport av forsvarsmateriell fra Norge i 2011
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Utenriksdepartementet
Pressemelding | Dato: 16.11.2012
- Norske forsvarsbedrifter er viktige verdiskapere og eksporten av forsvarsmateriell fortsetter på et høyt nivå. Regjeringen er opptatt av å sikre gode og forutsigbare rammevilkår for bransjen. Samtidig vil vi ivareta og videreutvikle et strengt og tydelig regelverk for eksport av forsvarsmateriell, sier utenriksminister Espen Barth Eide.
I dag legges den årlige meldingen om norsk eksport av forsvarsmateriell i 2011, eksportkontroll og internasjonalt ikke-spredningssamarbeid frem for Stortinget. Den samlede verdien av eksporten i 2011 var i underkant av 3,9 milliarder kroner, hvorav ca. 3,6 milliarder utgjorde salg.
- De norske retningslinjene for eksport av forsvarsmateriell er strenge og omfattende. Derfor går eksporten i all hovedsak til våre allierte og øvrige europeiske land. Det er viktig å stadig forbedre regelverket av hensyn til endringene som skjer internasjonalt, samt for å gi næringen forutsigbare rammevilkår, sier Eide.
I årets stortingsmelding legges det frem nye tiltak for å styrke behandlingen av søknader om eksport til autoritære regimer. Det innføres et nytt evalueringsverktøy for å sikre en mest mulig enhetlig vurderinger av blant annet menneskerettighetssituasjonen i land som ønsker å kjøpe norsk forsvarsmateriell. Videre senkes terskelen for å gripe inn og stanse eksport hvis situasjonen i mottakerlandet endres vesentlig. Praksisen skjerpes også ytterligere når det gjelder å sikre at forsvarsmateriell som eksporteres ikke kan bli brukt til intern undertrykking i mottakerlandet.
Regjeringen er opptatt av åpenhet om norsk eksport av forsvarsmateriell. Siden 2005 er det tatt mange grep for å gi mest mulig innsyn. Stortingsmeldingen gir detaljert informasjon om hva slags militære varer som ble eksportert, hvilke land det ble eksportert til og verdien av eksporten. Det gis også informasjon om avslåtte søknader. Meldingen gir videre en innføring i norsk regelverk for kontrollen med eksport av strategiske varer samt det internasjonale samarbeidet om eksportkontroll og ikke-spredning.
- Regjeringen legger stor vekt på å bidra til mest mulig åpenhet om eksporten av forsvarsmateriell, og om betydningen av et strengt og omfattende regelverk. Dette er viktig for å kunne ha en bred og informert debatt om denne delen av norsk sikkerhetspolitikk. Vi sender også et viktig signal internasjonalt gjennom vår åpenhet rundt handelen med forsvarsmateriell, sier utenriksministeren.
Den totale verdien av salg av A-materiell (våpen, ammunisjon) utgjorde 2,9 milliarder i 2011 og B-materiell (annet militært materiell) 720 millioner. Sammenlignet med 2010, var det en liten nedgang i verdien av eksporten (-1,7 prosent). Det ble gitt 14 avslag på søknader om eksportlisens for forsvarsmateriell i 2011. Om lag 91 prosent av eksporten av A-materiell og 97 prosent av eksporten av B-materiell gikk i 2011 til Nato-landene og øvrige europeiske land.