Norge gir 850 millioner kroner til grønn energi i Afrika
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Utenriksdepartementet
Pressemelding | Dato: 22.06.2012
Norge inngår avtaler om energisamarbeid for til sammen 850 millioner kroner med Etiopia, Kenya og Liberia.
Norge inngår avtaler om energisamarbeid for til sammen 850 millioner kroner med Etiopia, Kenya og Liberia.
Avtalene ble undertegnet av utviklingsminister Heikki Holmås og ministre fra de tre landene under FNs internasjonale toppmøte om bærekraftig utvikling i Rio de Janeiro denne uken. Målet er mer ren og effektiv energi som tar hensyn til miljø og klima. Dette er et av de viktige temaene på FN-toppmøtet. Mer energi er nødvendig for utvikling i fattige land, men samtidig skaper energi ofte store klimautslipp.
- Samarbeidet med Etiopia, Kenya og Liberia gir vanlige folk nye muligheter for utvikling og bedre helse. Samtidig unngår vi økte utslipp av farlige klimagasser, sier utviklingsminister Heikki Holmås.
Intensjonsavtalene er på 500 millioner kroner til Etiopia, 250 millioner kroner til Kenya og 100 millioner kroner til Liberia over de neste fem årene. Avtalene er resultatbaserte. Det betyr at mesteparten av pengene betales ut i takt med at landene oppnår resultater, som at flere får tilgang på energi og at klimautslippene blir mindre. Det norske initiativet legger opp til at bistandspenger også skal legge til rette for private investeringer.
I Etiopia vil samarbeidet omfatte både energi, skog og landbruk. I første omgang vil Norge støtte prosjekter på landsbygda. I Kenya skal parafinlamper skiftes ut med lys fra solenergi eller annen fornybar energi. I tillegg skal millioner av nye kokeovner sørge for bedre luft og mer effektiv matlaging i hytter og hus. Liberia bygger opp energisektoren etter borgerkrigen. Norge skal blant annet være med å få i stand det ødelagte vannkraftverket Mt. Coffee. Kraftverket vil levere 64 megawatt grønn strøm når det er ferdig. Det er nok strøm til å forsyne hele hovedstaden Monrovia.
- Diesel og olje er dyrt og lite klimavennlig. I disse landene vil satsing på egne fornybare energikilder og mer effektiv energibruk bidra til mer stabil og sikker strøm, flere arbeidsplasser, bedre helse, økte forretningsmuligheter og større økonomisk vekst, sier Holmås.
Det norske energi- og klimainitiativet ble lansert av FNs generalsekretær Ban Ki-moon og statsminister Jens Stoltenberg i oktober i fjor. Det er over 40 internasjonale samarbeidspartnere. Initiativet er inspirert av det norske klima- og skogprosjektet.
Følgende land og organisasjoner er partnere i Energi- og klimainitiativet:
- Utviklingsland: Kenya, Bhutan, Liberia, Etiopia, Maldivene, Senegal, Marokko, Tanzania, Nepal, Mali, Grenada og Mosambik.
- Utviklede land: Storbritannia, Frankrike, Danmark, Sveits, Nederland, Sør-Korea, Island og Norge.
- Internasjonale finansinstitusjoner: Verdensbanken, Den asiatiske utviklingsbanken, Den afrikanske utviklingsbanken og Den interamerikanske utviklingsbanken.
- FN: FNs miljøprogram (UNEP), FNs utviklingsprogram (UNDP), FNs organisasjon for industriell utvikling (Unido).
- Internasjonale organisasjoner: Det internasjonale energibyrået (IEA), Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD), Global Village Energy Partnership (GVEP), Ecowas regionale senter for fornybar energi og energieffektivitet (ECREEE), Den latin-amerikanske energiorganisasjonen (Olade), International Hydropower Association (IHA) og SNV Netherlands Development Organisation.
- Næringsliv: World Business Council on Sustainable Development (WBCSD).
- Stiftelser: United Nations Foundation (UNF) og Clinton Foundation.
- Tenketanker: Centre for Clean Air Policy (CCAP).
- Sivilt samfunn: World Wide Fund for Nature (WWF), Friends of the Earth Norway, Practical Action UK, World Future Council og Bellona.
Pressekontakt: Kommunikasjonsrådgiver Svein Bæra, mobil 916 72 042 (i Rio). Eventuelt pressevakten for utviklingssaker, telefon 913 95 000 (ikke sms).