Historisk arkiv

Kritiske valgtider i Somalia

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge er alvorlig bekymret for at manipulering av den pågående valgprosessen i Somalia kan ødelegge mulighetene for politisk stabilisering i landet.

- Somalia trenger stabilitet, fred og utvikling. Landet står overfor et kritisk veivalg. Jeg ber alle involverte respektere reglene som skal sikre at valgene gjennomføres på en troverdig og gjennomsiktig måte. Dette vil være avgjørende for at både det somaliske folk og verdenssamfunnet skal kunne ha tillit til de nye lederne, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Somalia har opplevd et år med bedring i sikkerhetssituasjonen i og utenfor Mogadishu, og fremskritt i arbeidet med å avslutte den politiske overgangsprosessen. Ikke minst gjennom vedtaket av ny grunnlov 1. august. Klanrepresentanter har fått i oppdrag å sette sammen et nytt parlament, som innen 20. august blant annet skal velge landets nye president.

Den siste tiden er det kommet anklager om omfattende korrupsjon. Det er meldt om trusler og maktbruk i forbindelse med utvelgelsen av medlemmene til det nye parlamentet, og i tilknytning til det forestående presidentvalget. Dette vil kunne undergrave troverdigheten og legitimiteten til de som nå skal overta ledelsen, og forhåpningene om en ny og bedre start for Somalia.

Utviklingsminister Heikki Holmås er bekymret for sikkerheten til de som skal bakgrunnssjekke de foreslåtte kandidatene til det nye parlamentet.

- Medlemmene av den tekniske utvelgelseskomitéen (TSC) er spesielt utsatt. Både somaliske ledere og landets støttespillere må gjøre hva som er mulig for å sikre at disse kan få gjort jobben sin, uten trusler eller frykt for represalier. Her har også den afrikanske stabiliseringsstyrken (AMISOM) en viktig rolle, sier Holmås.