Historisk arkiv

Norge fordømmer kuppet i Mali

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Jeg fordømmer kuppet mot Malis lovlig valgte regjering og president Touré. De militære må snarest mulig gi makten tilbake til de lovlige myndighetene, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

En gruppe militære har erklært at de har avsatt Malis president Amadou Toumani Touré i et kupp og overtatt makten.

- Kuppmakerne må gi makten tilbake til den folkevalgte presidenten. Mali er allerede rammet av én krise, med tørke og sult. I tillegg kommer tuareg-opprøret i nord og nå et militærkupp. Over 150.000 maliere er på flukt. Mange av dem har dratt til naboland som også er rammet av tørke og en gryende matvarekrise, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Det skal etter planen avholdes presidentvalg i Mali 29. april. President Touré har sittet i to perioder og hadde før militærkuppet varslet at han ikke ville stille til gjenvalg.

Det befinner seg omkring 70 nordmenn i Mali. Mange av disse er misjonærer eller hjelpearbeidere fra frivillige organisasjoner.

- UDs operative senter er i kontakt med nordmenn i Mali og med de frivillige organisasjonene som har medarbeidere der. Vi råder nå nordmenn i landet til å holde seg innendørs og i ro inntil videre. Vi vurderer løpende situasjonen og hvorvidt det blir nødvendig med ytterligere tiltak, sier Støre.

Norge har ikke ambassade i Malis hovedstad Bamako. Utenriksdepartement jobber nå sammen med andre land for å få oversikt over situasjonen og bistå nordmenn der. UD fraråder alle reiser og opphold i landet.