Historisk arkiv

Norge fordømmer bruk av landminer i Syria

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge er bekymret over rapportene om at Syria har lagt ut nye landminer ved grensen til Tyrkia og til Libanon.

- Dette er et våpen som ikke skiller mellom stridende og sivile. Bruk av miner vil ramme den syriske befolkningen i mange år fremover. Dette følger i rekken av grove overgrep mot sivile som nå dokumenteres fra Syria, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Organisasjonen Human Rights Watch rapporterer om flere tilfeller av utlegging av landminer og antitankminer i Syrias grenseområder til Tyrkia og Libanon. Rapportene er basert på flere vitneutsagn fra sivilbefolkningen og syriske mineryddere knyttet til opposisjonen. I tillegg har syriske myndigheter selv ved flere anledninger sagt at det finnes landminer i konfliktområdene.

- Antall flyktninger som krysser grensene øker nå betraktelig og landminer i grenseområdene utgjør en stor risiko for disse menneskene som flykter fra volden i Syria, sier utenriksminister Støre. 

Syria er ikke statspart til Minekonvensjonen som har 159 statsparter, herunder Norge og Tyrkia. Minekonvensjonen har skapt en norm som har ført til at de aller fleste land, også land som ikke er statsparter, ikke bruker atipersonnellminer på grunn av de sivile lidelsene våpenet skaper under konflikten og lenge etter at krigshandlingene har opphørt. Det rapporteres derfor sjelden om at stater legger ut nye landminer.