Historisk arkiv

Norge gir 100 millioner kroner til småbrukere i Malawi

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås har undertegnet en avtale verdt 100 millioner kroner over fem år med den største organisasjonen for småbrukere i Malawi.

Utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås undertegnet i går en avtale verdt 100 millioner kroner over fem år med den største organisasjonen for småbrukere i Malawi.  

Holmås undertegnet avtalen sammen med Jackson M’baya som leder styret for organisasjonen Nasfam. Dette fant sted i landsbyen Khombedza ikke langt fra Malawisjøen. 

- Formålet er å styrke metodene småbrukerne benytter. Det skal gi dem bedre tilgang til markeder, øke inntektene og gjøre landbruket mer motstandsdyktige mot de farlige klimaendringene, sier Holmås.  

Nasfam hjelper småbrukerne til å dyrke landbruksvarer som lokale og internasjonale markeder etterspør. Organisasjonen veileder bøndene slik at de kan drive gårdene som kommersielle foretak.

- Malawi er lutfattig. Det er avgjørende for matsikkerheten at småbrukene drives mer effektivt. Gjennom programmet vi støtter får dessuten kvinner og menn  lik tilgang til medlemskap og aktiviteter. Bøndene får også en sterkere stemme i samfunnsdebatten, sier Holmås. 

National Smallholder Farmers’ Association of Malawi (Nasfam) er den største uavhengige bondeorganisasjonen i landet med 108.000 medlemmer. Den er organisert som et unikt nettverk, med lokale klubber som består av 10-20 medlemmer. Klubbene går sammen i foreninger, som det nå er 43 av.   

Nasfam fremmer landbruk som forretningsforetak. Bøndene får tilgang til lån, og det legges stor vekt på at de får adgang til markeder både for kjøp av innsatsvarer og for salg av landbruksprodukter. 

Norge har de siste tolv årene støttet organisasjonen med totalt 147 millioner kroner.

Nasfam har oppnådd gode resultater. Medlemmenes inntekter har økt 50 prosent de siste årene, og de eier mer buskap og landbruksutstyr enn før. Organisasjonen har bidratt til å skape mer lønnsomme markeder for landbruksprodukter. For eksempel selges peanøtter fra Nasfam nå gjennom fair-trade-avtaler i europeiske land. Sju av ti medlemmer produserer nå nok mais for familien hele året. 

Malawi er første stopp på utviklingsministerens besøk til det sørlige Afrika denne uken. Tirsdag går turen videre til Sør-Afrika og deretter til Mosambik.