Historisk arkiv

Ny satsing på høyere utdanning i fattige land

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge starter et nytt program for forskning og høyere utdanning i fattige land. Programmet heter Norhed. Det nye programmet skal forvaltes i Norad.

I opprettelsen av Norhed har man spesielt lagt vekt på å sikre faglig kvalitet i utviklingssamarbeidet. Norad vil i stor grad inngå avtaler direkte med utdanningsinstitusjoner i fattige land. I tillegg er faglig samarbeid mellom institusjoner i Norge og i sør fremdeles viktig. Kostnadseffektivitet for administrasjon av programmet har også vært vurdert.

Gjennom lokalisering i Norad sikrer man en tettere kobling mellom støtte til forskning og høyere utdanning og andre store satsninger i bistandsbudsjettet, som for eksempel satsing på miljø og klima.

- Med dette programmet skal vi bidra til sterkere høgskoler og universiteter i fattige land. Slik vil Norge bidra til økt kompetanse og kvalifisert arbeidskraft i sør, sier utviklingsminister Heikki Holmås.

Norge er viktig aktør på dette feltet. I 2011 gikk 152 millioner kroner til institusjonssamarbeid mellom norske høyskoler og universiteter og tilsvarende institusjoner i sør.

- Dette er viktig for å bygge opp næringsliv, så vel som offentlig forvaltning og velferdsordninger i fattige land, sier Holmås.

Norske fagmiljøer bidrar gjennom gjensidig forsknings- og utdanningssamarbeid. Norhed skal rette innsatsen dit det er dokumentert behov i sør, og der Norge kan gi et faglig bidrag. Fagområder innen helse, utdanning, naturressursforvaltning og likestilling er prioritert i Norhed.

De eksisterende støtteprogrammene for utviklingssamarbeid innenfor forskning og høyere utdanning, Nufu (Nasjonalt program for utvikling, forskning og utdanning) og Noma (Norads program for masterstudier), forvaltes i dag av Senter for Internasjonalisering av Utdanning (SIU). Disse to programmene fases ut i henholdsvis 2013 og 2015. Utenriksdepartementet (UD) er i god dialog med Kunnskapsdepartementet (KD) om hvordan denne utfasingen kan skje på en måte som ivaretar både faglige interesser og hensynet til de ansatte.

Pressekontakt:
Pressevakten for utviklingssaker: 913 95 000 (ikke sms) eller media.utvikling@mfa.no.

****

Fellesuttalelse, Call to action, fra Global Partnership for Education.