Historisk arkiv

Utenriksminister Jonas Gahr Støre besøker Afghanistan

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksminister Jonas Gahr Støre besøker nå Afghanistan. Besøket er et ledd i den regelmessige kontakten mellom afghanske og norske myndigheter for å følge opp den norske sivile og militære innsatsen i landet og gir anledning til å møte norsk personell som tjenestegjør i landet.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre besøker nå Afghanistan. Besøket er et ledd i den regelmessige kontakten mellom afghanske og norske myndigheter for å følge opp den norske sivile og militære innsatsen i landet og gir anledning til å møte norsk personell  som tjenestegjør i landet.

- Jeg ser frem til å få et førstehåndsinntrykk av situasjonen i landet. Det internasjonale engasjementet i Afghanistan er inne i en overgangsfase: Afghanske sikkerhetsstyrker overtar gradvis sikkerhetsansvaret og landet starter forberedelse av presidentvalg i 2014, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

- Selv om den militære innsatsen gradvis vil bli trappet ned, vil Norges betydelige sivile engasjement i Afghanistan opprettholdes, sier utenriksministeren.

Utenriksministerens besøk vil omfatte møter med blant annet president Karzai, andre politikere og det sivile samfunn i Afghanistan. Norge og Afghanistan vil i løpet av året undertegne en strategisk samarbeidsavtale som legger rammene for det bilaterale forholdet. Prioriterte satsingsområder er godt styresett, utdanning og utvikling på landsbygda.

- Norge vil fremdeles arbeide for å fremme godt styresett i Afghanistan. Det er særlig viktig å jobbe for å styrke kvinners situasjon og rettigheter. Det er oppløftende å se at 40 prosent av skolebarna i dag er jenter, litt over ti år etter at jenter var nektet skolegang under Taliban. Men det er fremdeles en lang vei å gå, sier Støre.

For mer informasjon om det norske Afghanistan-engasjementet, se  www.regjeringen.no/afghanistan

Pressekontakt for reisen til Afghanistan: Kommunikasjonssjef Ragnhild Imerslund, mobil 414 79 363.

Se bilder på UDs Flickr-side