Historisk arkiv

Viktig fremskritt i forhandlingene mellom Sudan og Sør-Sudan

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

I helgen ble det gjort store fremskritt i forhandlingene mellom Sudan og Sør-Sudan. Partene skal blant annet ha kommet til enighet om fordelingen av fremtidige oljeinntekter. - Lederne i de to landene har gjennom forhandlingene om denne avtalen vist både mot og fleksibilitet, sier utviklingsminister Heikki Holmås.

I helgen ble det gjort store fremskritt i forhandlingene mellom Sudan og Sør-Sudan. Partene skal blant annet ha kommet til enighet om fordelingen av fremtidige oljeinntekter.  

- Vi ønsker oljeavtalen mellom partene velkommen, sier utviklingsminister Heikki Holmås. Den er viktig for begge land. Det er viktig at Sør-Sudans oljeproduksjon kommer i gang så fort som mulig. 

I 2011 tilkom 70 prosent av landets oljeressurser Sør-Sudan. De to landene lyktes ikke i å bli enige om kompensasjon for bortfallet av oljeinntekter og bruk av oljeinstallasjonene i Sudan. I januar i år la Sør-Sudan ned all oljeproduksjon som et resultat av påstanden om at Sudan konfiskerte olje fra rørledningene som går gjennom landet til havnen i Port Sudan. Sudan på sin side hevdet at dette var kompensasjon for uteblitt betaling fra Sør-Sudan for anvendelse av rørledningene gjennom Sudan. 

Bortfallet av oljeinntektene har ført til en kritisk økonomisk situasjon i begge land.  En avtale om oljen er et gjennombrudd for forhandlingene og vil kunne bidra til at de også finner en løsning på andre utestående spørsmål. 

Forhandlingene om olje og sikkerhet, samt humanitær tilgang i konfliktområdene var sentrale temaer i samtalene utviklingsminister Holmås hadde da han besøkte Sudan og Sør-Sudan forrige måned. 

- Det var nå på høy tid at det skjedde en bevegelse i forhandlingene og jeg er glad for at våre innspill er blitt fulgt opp, sier Holmås. Det er bra at partene viser vilje til kompromiss. Jeg forventer at partene også viser vilje til å bli enige om sikkerhet, Abyei og grenseovervåking slik at spenningen mellom landene blir redusert. Vi oppfordrer derfor partene til å fortsette forhandlingene intensivt.

- Lederne i de to landene har gjennom forhandlingene om denne avtalen vist både mot og fleksibilitet. Vi ser fram til den tid da de begge kan konsentrere sine ressurser om å skape utvikling og en bedre fremtid for hele befolkningen, sier utviklingsministeren. 

- Den afrikanske unions høynivåpanel (AUHIP), ledet av president Mbeki, fortjener også skryt for arbeidet med disse meget vanskelige forhandlingene. Norsk oljeekspertise har spilt en viktig rolle i denne prosessen. Norge vil fortsette å støtte AU i arbeidet, sier Holmås. 

Det rapporteres også om at Sudan er enige med FN, Den afrikanske union og Den arabiske liga om humanitær tilgang til de borgerkrigsrammede områdene i Sør-Kordofan og Blånilen. Dette er meget lovende. 

- Norge oppfordrer Sudan til å yte sitt beste for å stoppe sivil lidelse i området. Vi venter i spenning på signering og operasjonaliseringen av intensjonsavtalen neste uke, sier Holmås. Norge oppfordrer opprørsgruppen SPLM-Nord til å gjøre alt den kan på sin side for at humanitær hjelp når frem.

Pressekontakt: Kommunikasjonsrådgiver Hege T. Magnus, mobil 941 42 792 eller pressevakten for utviklingssaker: 913 95 000 (ikke sms)

***

Pressemeldinger og nyheter om bistand og utvikling skal være lett å lese. Utviklingsministerens rådgivere bruker Liks til å teste hvor enkle tekster er å lese. Denne pressemeldingen har en verdi på 37. Det er det samme som i skjønnlitteratur og ukeblader. Les mer om kampen for et bedre og klarere språk i staten hos Klarspråk.no.