Historisk arkiv

Holmås til Seychellene for å styrke samarbeid mot piratkriminalitet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Priv. til red.

Norge fortsetter kampen mot internasjonal piratkriminalitet. Utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås skal undertegne en intensjonsavtale på Seychellene fredag 28. juni om overføring av pirater som pågripes av Norge i farvannet utenfor Afrikas Horn.

Avtalen, en såkalt «Memorandum of Understanding» (MOU) åpner for at pirater som pågripes av den norske fregatten «KNM Fridtjof Nansen» kan overføres til Seychellene for straffeforfølgning der. Den gir klare retningslinjer for at pågrepne pirater skal behandles i tråd med grunnleggende menneskerettigheter. Målet er at piratene skal sone i hjemlandet i fengsler med tilfredsstillende standard, som er under oppbygging av FN i Somalia med støtte fra Norge. 

- Piratkriminaliteten med utspring fra Somalia undergraver sårt tiltrengt utvikling i det krigsherjede landet. Det er også et alvorlig internasjonalt problem som truer skipsfart og fiske. Norsk bistand til oppbygging av gode og stabile rettstater i Øst-Afrika, bekjempelse av organisert kriminalitet og styrking av regionalt samarbeid er god og nødvendig bistand, sier Holmås. 

På Seychellene skal Holmås besøke et norskstøttet fengsel der piratene soner og et nytt, internasjonalt senter som jobber med etterforskning av piratkriminalitet. Holmås skal ha møter med myndighetene der også globale klimautfordringer står på agendaen. Seychellene ble rammet av en kraftig flom tidligere i år og er generelt veldig sårbar for ekstremvær og klimaendringer. Landet deltar aktivt i internasjonale klimaforhandlinger om utslippsreduksjoner, tilpasning og forebygging av naturkatastrofer. 

Pressekontakt: Astrid Sehl, mob 92284752, astrid.sehl@mfa.no (med på reisen)