Norge og Afghanistan inngår samarbeidsavtale
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Utenriksdepartementet
Pressemelding | Dato: 05.02.2013
Statsminister Jens Stoltenberg og Afghanistans president Hamid Karzai undertegnet i dag en samarbeidsavtale mellom Norge og Afghanistan. I avtalen forplikter Afghanistan seg til godt styresett og korrupsjonsbekjempelse mot fortsatt norsk bistand til landet.
- I min samtale med president Karzai i dag, understreket jeg at Norge vil være en langsiktig støttespiller for Afghanistan. Derfor opprettholder vi den sivile bistanden, også etter at det militære bidraget trappes ned frem mot 2014, sier utenriksminister Espen Barth Eide.
Avtalen er basert på gjensidige forpliktelser. Mens Norge fortsatt vil gi utviklingsbistand, må afghanske myndigheter styrke innsatsen for menneskerettigheter, kvinners rettigheter, styresett og korrupsjonsbekjempelse. Avtalen bekrefter rammene det internasjonale samfunn og Afghanistan ble enige om på konferansene i Bonn og Tokyo.
- Vi må være sikre på at de store beløpene vi bruker i Afghanistan kommer til god nytte. Godt styresett og korrupsjonsbekjempelse utgjør derfor en viktig del av avtalen, sier Eide.
Afghanistan har lenge vært et av Norges viktigste innsatsområder både militært og sivilt. Norge vil opprettholde den årlige støtten på 750 millioner kroner frem til 2017. De prioriterte områdene er utdanning, godt styresett og landsbygdutvikling. Innenfor disse områdene er kvinners rettigheter og korrupsjonsbekjempelse viktige hensyn.
- Afghanerne fortjener en bedre fremtid. Dette er først og fremst afghanske myndigheters ansvar, men de vil fortsatt trenge internasjonal hjelp og bistand, også fra Norge, sier utenriksministeren.
Presidenten og utenriksministeren diskuterte også utviklingen langs det politiske forsoningssporet i Afghanistan, samt utviklingen i den regionale dialogen, blant annet med Pakistan.
- Flere tegn tyder på en viss fremgang både hva gjelder intern forsoning i Afghanistan og i dialogen med Afghanistans naboland, sier Eide.