Historisk arkiv

Verdenskongress mot dødsstraff i Madrid

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Priv. til red.

Den femte verdenskongressen mot dødsstraff finner sted i Madrid 12.-15. juni. Kampen mot dødsstraff er en viktig sak for Norge, og sammen med Spania, Sveits og Frankrike er Norge en av hovedstøttespillerne for kongressen.

Den femte verdenskongressen mot dødsstraff finner sted i Madrid 12.-15. juni. 

Kampen mot dødsstraff er en viktig sak for Norge, og sammen med Spania, Sveits og Frankrike er Norge en av hovedstøttespillerne for kongressen. 

Over 1.500 deltakere og 90 land er ventet til Verdenskongressen mot dødsstraff, som hvert tredje år siden 2001 har samlet politikere, diplomater, sivilt samfunn, internasjonale og regionale organisasjoner, jurister, akademikere og journalister fra hele verden. FNs høykommissær for menneskerettigheter Navanethem Pillay, Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland, EUs høyrepresentant for utenrikssaker og sikkerhetspolitikk Cathrine Ashton og en rekke justis- og utenriksministre vil delta i Madrid. Nobelprisvinnere som Shirin Ebadi, José Ramos-Horta og Mairead Maguire vil også være til stede. Statssekretær i Utenriksdepartementet Gry Larsen deltar fra norsk side og holder et av åpningsinnleggene.  

For kampen mot dødsstraff var 2012 et skuffende år sammenlignet med den positive utviklingen vi har sett de siste 10–20 årene. Det er likevel ingen tvil om at den globale trenden går i retning av avskaffelse av dødsstraff. I 1945, da FN ble opprettet, hadde kun åtte stater avskaffet dødsstraff for alle typer forbrytelser. I 1977 hadde tallet steget til 16. 

1995 markerte et vendepunkt; for første gang i verdenshistorien hadde et flertall av stater avskaffet dødsstraff. I dag har over 150 av FNs 193 medlemsland avskaffet dødsstraff enten ved lov eller i praksis. Men de landene som det er vanskeligst å overbevise står igjen. Vi trenger derfor mer enn noen gang sterke stemmer for å avskaffe dødsstraff for alltid. Verdenskongressen i Madrid er en unik arena for å fremme disse. 

Verdenskongressen har en egen hjemmeside, Facebook og Twitter. Der finnes ytterligere informasjon om programmet og praktisk informasjon til deltakerne og presse. Egen presseinformasjon er også vedlagt. 

Alle som ønsker å delta anmodes om å registrere seg via nettsiden. For presseakkreditering og spørsmål om bistand til å arrangere intervjuer, vennligst ta kontakt med:

Pressekontakt i UD: Kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen, 990 24 903