Historisk arkiv

Holmås besøker Zambia

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Priv. til red.

På lørdag spiller Drillos mot Zambia, Afrikas beste fotballandslag. Kan Zambia også bli afrikamester i utvikling?

På lørdag spiller Drillos mot Zambia, Afrikas beste fotballandslag. Kan Zambia også bli afrikamester i utvikling? 

Utviklingsminister Heikki Holmås er i Zambia 11. - 13. januar. Han skal se på rettferdig fordeling av makt og penger samt økt matsikkerhet. Holmås er også blant publikum når Norge spiller landslagskamp mot de regjerende afrikamesterne på lørdag. 

Norge og Zambia har hatt et utviklingssamarbeid helt siden 1965. Du kan lese mer om norsk samarbeid med Zambia på Norads nettsider

Et særlig viktig tema for Holmås sitt besøk er rettferdig fordeling av makt og penger. Stor forskjell mellom fattige og rike er et hinder for utvikling og kampen mot fattigdom. Zambia er verdens tredje største eksportør av kobber, men de store selskapene betaler lite skatt. Landets rike naturressurser kommer dermed ikke hele befolkningen til gode. Men med norsk støtte har Zambia reforhandlet avtalene med gruveselskapene slik at landet har fått flere 100 millioner dollar ekstra i statskassa de siste årene. Holmås skal derfor besøk en av de største kobbergruvene. 

Utviklingsministeren vil også få demonstrert nye dyrkningsmetoder som gjør landbruksavlingene mer motstandsdyktige mot klimaendringer. Afrika er det kontinentet som er mest utsatt for et nytt og endret klima. Dette står sentralt i regjeringens nye strategi for økt matsikkerhet i fattige land. Gjennom norsk støtte har 300 000 zambiske bønder fått veiledning i landbruksmetoder som kan stå i mot klimaendringer. Halvparten av bøndene er kvinner. 

Holmås vil også være tilstede når Norge møter Zambia til fotballandskamp i Ndola lørdag 12. januar. I forbindelse med landskampen støtter Norge en lokal fotballturnering for barn og unge, som utviklingsministeren også vil overvære.