Historisk arkiv

Norge vil ha koordineringsansvaret for det nordisk-baltiske utenrikspolitiske samarbeidet i 2006

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge vil ha koordineringsansvaret for det nordisk-baltiske utenrikspolitiske samarbeidet i 2006

Det nordisk-baltiske samarbeidet, som har utviklet seg fra begynnelsen av 1990-årene og frem til i dag, omfatter også det utenrikspolitiske området. De nordiske og baltiske utenriksministrene har møttes årlig i mer enn et ti-år, og på dagsordenen står vanligvis regionale og europeiske spørsmål samt aktuelle globale saker.

Det er ikke noe eget sekretariat for det nordisk-baltiske utenrikspolitiske samarbeidet. Det er heller ikke etablert noen fast formannskapsordning. I praksis går ansvaret for å samornde møtevirksomheten på rundgang med årlige sykluser, og dette avtales fortløpende. Således har Danmark hatt samordningsansvaret for 2005. Norge har påtatt seg oppgaven for 2006, og deretter følger Finland i 2007.

Det årlige koordineringsansvaret innebærer at det som et minimum skal arrangeres tre årlige møter: for de politiske direktører (embetsnivå) i månedskiftet januar/februar, for utenriksministrene i slutten av august og for statssekretærene i månedskiftet september/oktober.

I 2006 vil møtet for de politiske direktørene finne sted 26-27 januar, og utenriksministrene vil møtes 24-25 august. Statssekretærene skal ha sitt møte 28-29 september. Alle møtene vil finne sted i Norge.

Møte i den nordisk-baltiske arbeidsgruppen vedrørende menneskehandel

Det 8. møte i nordisk-baltisk arbeidsgruppe på statssekretærnivå fant sted i Reykjavik 23. januar. De viktigste sakene var en oppdatering av pilotprosjektet om retur og rehabilitering for ofre for menneskehandel samt punktet om mandatperiodens utløp i august 2006. [ Les rapporten her]