Historisk arkiv

Norsk bistand til Nigeria

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norsk bistand til Nigeria

Norsk bistand til Nigeria

Etter mange år med militærdiktatur gjeninnførte Nigeria demokrati i 1999. Trass stor oljerikdom har det langvarige militære vanstyret ført til stagnasjon i utviklingen av økonomien og sosiale tjenester. Nigeria er Afrikas folkerikeste land med om lag 125 millioner innbyggere. 70 prosent av befolkningen lever under fattigdomsgrensen.

Det pågår et betydelig reformarbeid i Nigeria som omfatter offentlig sektor, privatisering av statsbedrifter, investering i infrastruktur, bedre økonomisk styring og antikorrupsjonsarbeid.

I oktober 2005 ble det inngått en omfattende avtale om gjeldslette mellom Nigeria og de viktigste giverne, etter forhandlinger i Parisklubben. Nigerianske myndigheter ønsker nå å bruke frigjorte midler til fattigdomsbekjempelse.

I forbindelse med et besøk fra statsminister Bondevik i 2000, ble det inngått en femårig intensjonsavtale mellom Nigeria og Norge. Avtalen rettet spesielt fokus mot olje- og miljøsektoren, men omtalte også industriutvikling, demokrati og godt styresett, og andre mulige samarbeidsområder. Avtalen ble videreført i 2005 for 5 nye år.

Den første utbetalingen av bistand fra NORAD fant sted i 2001 og gikk til det nasjonale polio-bekjempelsesprogrammet. Nigerianske menneskerettighetsorganisasjoner mottok imidlertid støtte fra Det norske menneskerettighetsfond helt fra begynnelsen av 1990-tallet. Menneskerettighetsfondet forvalter midler fra en del norske internasjonale organisasjoner og fra Utenriksdepartementet. Nigeria er et av 7 prioriterte land innenfor Fondets arbeid.

I 2004 ble det utbetalt om lag 17 millioner kroner til bilateralt utviklingssamarbeid med Nigeria. Bistanden gikk til petroleumssamarbeid, menneskerettigheter, styresett, næringsliv, poliobekjempelse og fredskorpset. I 2005 var den bilaterale bistanden på 11 millioner kroner, til petroleumssamarbeid og styresett/ menneskerettigheter. Norge yter også bistand til Nigeria gjennom multilaterale kanaler. Bl.a. støttes tiltak for jenters grunnutdanning. I 2005 ble det gitt norsk støtte til myndighetenes arbeid med Clean Development Mechanism, som et ledd i arbeidet med avviklingen av faklingen av gass.

Norge har hatt diplomatiske forbindelser med Nigeria siden 1960. Ambassaden var i Lagos, som var hovedstad fram til 1992. Lagos er havneby og landets største by. I 2003 flyttet ambassaden til Abuja, som ligger inne i landet og har vært hovedstad siden 1992.

Demokrati og menneskerettigheter Det ble i 2003 inngått avtale med UNDP i Nigeria om støtte til det nasjonale programmet for godt styresett som UNDP koordinerer. Programmet omfatter en rekke aktiviteter i forhold til godt styresett, blant annet åpenhet i forvaltningen, bekjempelse av korrupsjon, og forbygging av konflikter. Nigeria har 250 ulike religiøse og etniske grupper, og konfliktforebygging ses på som meget viktig.

NORAD støttet derfor blant annet det nigerianske Institutt for fred og konfliktforebygging (IPCR) og Nigerias nasjonale menneskerettighetskommisjon (NHRC), via FNs utviklingsprogram, UNDP. Det gis dessuten norsk støtte til menneskerettighetsorganisasjoner som arbeider for kvinner som rammes av sharialovgivningen i 12 av landets nordlige delstater, til arbeid for generell bedring av kvinners stilling, og for kvinners deltakelse i politikk og samfunnsliv.

Institusjons- og industriutvikling
Både Norge og Nigeria er oljeprodusenter og oljeeksportører, og Nigeria er svært interessert i norsk kunnskap og kompetanse på feltet. Fra 2001 har norske myndigheter støttet flere kurs og seminarer om ulike aspekt ved oljeproduksjon, blant annet om drift av marginale oljefelt, forebygging av forurensning, oppbygging av ressursdatabaser og andre opplæringstiltak innen petroleumssektoren. Det er også gitt støtte til noen prosjekter innen næringsutvikling.

I 2003 ble det inngått en institusjonssamarbeidsavtel mellom Oljedirektoratet og det nigerianske Department of Petroleum Resources. Samarbeidet ble fra begynnelsen finansiert av NORAD.

Det er viktig at alle norsk-støttede bistandsprosjekter er forankret lokalt. NORAD finansierte derfor en studie i regi av INTSOK (Norwegian Oil and Gas Partners), med sikte på å få kartlagt hvordan forholdene kunne legges bedre til rette for at nigerianske selskaper skulle komme mer aktivt med i arbeidet på oljesektoren. Studien ble presentert i 2003 og vakte oppsikt, bl.a. pga. avdekkingen av at Nigerias oljerikdommer i så liten grad hadde kommet de brede lag av befolkningen til gode. INTSOK fikk senere støtte til arbeid med å oppgradere enkelte nigerianske selskapers kompetanse, for å sette dem bedre i stand til å delta mer aktivt på denne sektoren.

Lenker: