Historisk arkiv

Norsk utviklingssamarbeid med Etiopia

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norsk utviklingssamarbeid med Etiopia

Som følge av konflikten med Eritrea og stor usikkerhet omkring demokratiutviklingen har man fra norsk side valgt å videreføre avgrenset samarbeidsprogram. Samarbeidet fokuserer på tiltak som kan bidra til fred, forsoning og stabilitet, menneskerettigheter, demokrati og godt styresett, landbruksutvikling og økt matvaresikkerhet, samt bekjempelse av kjønnslemlestelse og hiv/aids. I 2005 ble det foretatt en gjennomgang av utviklingssamarbeidet med sikte på å fokusere innsatsen og redusere antall enkeltprosjekter. Samlet norsk støtte utgjorde i 2004 229,4 mill. kroner, hvor av en stor andel var humanitær bistand.

Situasjonsbeskrivelse

Den fastlåste grensekonflikten med Eritrea har negative konsekvenser for den økonomiske og politiske utviklingen. Prosessen fram mot parlamentsvalgene i 2005 var de mest åpne og aktive i etiopisk historie. Utviklingen etter valget med sammenstøt mellom politi og demonstranter, massearrestasjoner og brudd på menneskerettigheter, har imidlertid reist flere spørsmål om den videre demokratiseringsprosessen. Utenriksdepartementet følger utviklingen nøye og vurderer fortløpende mulige konsekvenser for det norske engasjementet i Etiopia.

Etiopia er av UNDP rangert som et av verdens fattigste land. Et stort antall mennesker er kronisk avhengig av matvarehjelp og flere millioner har akutt behov for matvarebistand hvert år. Til tross for gradvis økende økonomisk vekst de siste årene, skaper gjeldsbyrden, kombinert med lave råvarepriser, skjev fordelingspolitikk, manglende internasjonale investeringer og en voldsom befolkningsvekst, en sårbar makroøkonomisk situasjon som svekker landets muligheter til å nå FNs tusenårsmål. Hiv og aidsepidemien er en trussel mot uviklingen, og en økende andel av den voksne befolkningen smittes hvert år.

Avhengig av den politiske utviklingen i landet legges det opp til at bevilgningen for 2006 skal konsentreres om følgende sektorer:

·
  • Fred, forsoning og stabilitet
  • ·
  • Menneskerettigheter, demokrati og godt styresett
  • ·
  • Landbruk og matvaresikkerhet
  • ·
  • Hiv/aids

Fred, forsoning og stabilitet

Minerydding er en viktig del av den norske satsningen innen fred, forsoning og stabilitet. Norge har støttet en kartlegging av mineproblematikken i regi av Norsk Folkehjelp. Dette tas nå videre inn i neste fase med minerydding.

Gjennom Nile Basin Initiative som involverer 10 land i regionen, støtter Norge forstudier knyttet til utnyttelse av vannkraftressurser og framtidig krafthandel som virkemiddel for regional integrasjon og stabilitet.

Menneskerettigheter, demokrati og godt styresett

Norge har som mål å føre en konstruktiv dialog med etiopiske myndigheter omkring utvikling av demokrati og menneskerettigheter. I forbindelse med de nasjonale valgene i 2005 støttet Norge velgeropplæring i regi av lokale organisasjoner. I samarbeid med andre givere ble det opprettet et fond for støtte til media, juridisk sektor, valgkommisjonen, velgeropplæring og indirekte støtte til politiske partier som gjorde det mulig å drive valgkamparbeid. Norge har også støttet UNDP i arbeidet med å øke kompetansen hos ansatte og valgte representanter til det etiopiske parlamentet. Utviklingen av demokratiet og den politiske situasjonen i Etiopia har blitt løpende analysert i et forskningssamarbeid mellom universitetet i Addis Abeba og Universitetet i Oslo. Norge bidrar også til å øke kunnskapen om menneskerettigheter innenfor politi og rettsapparatet i Etiopia. I samarbeid med Norsk senter for menneskerettigheter ved Universitetet i Oslo og Justisdepartementet i Etiopia blir dommere og påtalemyndigheter utdannet i menneskerettigheter. I tillegg har en rekke lokale frivillige organisasjoner som arbeider innen demokrati, menneskerettigheter og godt styresett mottatt norsk støtte.

Støtte til en fri og kritisk presse gjennom journalistutdanning er et satsingsområde i samarbeidet mellom Addis Abeba University og Gimlekollen Mediehøgskole. Målet med samarbeidet er å utdanne profesjonelle radio, tv og avisjournalister som holder internasjonal standard innen bl.a. etikk og kildebruk

Kjønnslemlestelse innebærer grove brudd på grunnleggende menneskerettigheter for jenter og kvinner. Det legges opp til en styrking av samarbeidet med frivillige organisasjoner som arbeider for å bekjempe kjønnslemlestelse.

Landbruk og matvaresikkerhet

Etiopia er et jordbruksland og størstedelen av befolkningen er selvbergingsbønder. I Etiopias utviklingsstrategi er satsing på landbruk vurdert som selve katalysatoren som vil kunne løfte landet ut av fattigdom. Etiopia fører en landbruksbasert industrialiseringspolitikk, og sviktende avlinger får store økonomiske konsekvenser. Etiopia er valgt som pilotland for regjeringens handlingsplan for landbruk i utviklingspolitikken. I tillegg er Norge chef de file for UNCCD (FNs forørkningskonvensjon) i Etiopia. Langsiktig norsk landbruksbistand til Etiopia er derfor tett knyttet opp til bærekraftig naturressursforvaltning med et spesielt fokus på pastorale og agro-pastorale produksjonssystemer i tørrlandsområder i lavlandet. Nedslagsfeltet for den norske landbrukssatsningen dekker således de fattigste og politisk mest marginaliserte områdene av landet. En rekke strategiske partnerskap er inngått med norske institusjoner og lokale partnere knyttet til landbruks- og miljøsatsningen. Dette gjelder bl.a. kapasitetsbygging av det etiopiske miljøverndirektoratet i samarbeid med Christian Michelsen’s Institutt, samarbeid med FAO og regionsmyndigheter samt samarbeid mellom flere norske og lokale NGOer og lokale myndigheter. Norge støtter i tillegg forskning og høyere utdanning ved landbruksuniversitetene Debub og Mekelle. Norge gir også betydelige beløp til humanitær bistand for å avhjelpe den stadig tilbakevendende matvaremangelen i landet.

Hiv/aids

Norge har støttet Unicefs program mot hiv og aids som inkluderer etablering av frivillig testing og rådgivning for ungdom. Gjennom UNICEF støttet Norge også et initiativ der religiøse ledere og organisasjoner forpliktet seg til økt innsats i kampen mot aids. Det ble kanalisert støtte gjennom FNs befolkningsfond til 10 lokale organisasjoner som arbeider mot hiv og aids. Norge tok initiativ overfor FAO og regionale myndigheter for å integrere hiv og aidstiltak i norskstøttede landbruksprosjekter.

Kvinner og likestilling

Satsing på kvinner og likestiling er integrert del av alle norske programmer og tiltak i landene i Sør. I Etiopia lever mange kvinner i en svært vanskelig situasjon. Fra norsk side støttes Ethiopian Women Lawyers Association i deres arbeid med fri rettshjelp for kvinner og familierettslovgivning. I tillegg ble det gitt støtte til en rekke tiltak i regi av lokale organisasjoner hvor kvinnekomponenten er framtredende.

(Oppdatert november 2005)

Lenker: