Historisk arkiv

Norsk bistand til Mali

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norsk bistand til Mali

Mali er et av verdens aller fattigste land. På UNDPs Human Development Index for 2005 er Mali rangert som nummer 174 av 177 land. Til tross for en stabil økonomisk vekst gjennom hele 1990-tallet og frem til i dag, lever fremdeles 68 prosent av Malis befolkning på under én amerikansk dollar om dagen. På landsbygden er mer enn 75 prosent av befolkningen fattige, mens 33 prosent av befolkningen i byene er fattige. Fattigdommen er spesielt utbredt blant bomullsprodusenter (81 prosent). Myndighetene har et mål om å redusere antall fattige til 47,5 prosent innen 2006, en årlig økonomisk vekst på 6,7 prosent og 10 000 nye arbeidsplasser utenfor jordbruket årlig. Foreløpig er det langt igjen til disse målene er nådd. Landet har store utfordringer når det gjelder matvaresikkerhet, flere og bedre sosiale tjenester, bedret infrastruktur og inntektsskapende aktiviteter.

Malis økonomiske utvikling er avhengig av gode internasjonale råvarepriser og landet mottar betydelig bistand. For å nå målet om å bekjempe fattigdom, har landet fokus på bærekraftig økonomisk vekst, utvikling av institusjoner og godt styresett, bedret tilgang til grunnleggende tjenester innen utdanning og helse, og bedring av infrastruktur til fordel for jordbrukssektoren.

Korrupsjon er et omfattende problem i Mali. Et anti-korrupsjonsprogram ble iverksatt i 2002, men det har hittil ikke gitt store resultater. I 2005 rapporterte pressen om korrupsjon knyttet til ulovlig bomullshandel, urapportert oljeimport, ulovlige skattefritak, og omfattende bestikkelser. Få saker har så langt ført til domsavsigelse og befolkningen har liten tillit til myndighetenes evne til å bekjempe korrupsjonen.

Norsk bistand gjennom Sverige og frivillig organisasjoner

I april 2005 undertegnet Norge og Sverige en avtale om delegert partnerskap. Dette innebærer at Sverige forvalter den norske bistanden til Mali. Den svenske og norske bistanden til Mali prioriterer utdanning, naturressursforvaltning, demokratiutvikling og menneskerettigheter. I tillegg gir Sverige bistand på helsesektoren, samt generell budsjettstøtte. (Budsjettstøtte er til vurdering på norsk side.) Norsk bistand til Mali gjennom Sverige var i 2005 på 45 millioner norske kroner.

Mali har mottatt bistand fra Norge siden 1970-tallet. Innsatsen ble trappet opp i forbindelse med tørkekatastrofen på 1980-tallet, da flere norske frivillige organisasjoner begynte å arbeide der. I underkant av 50 prosent av den norske bistanden til Mali kanaliseres i dag gjennom norske frivillige organisasjoner. CARE Norge, Kirkens Nødhjelp og Strømmestiftelsen utgjør de største norske samarbeidspartnerne.

Utdanning

Norge støtter Malis tiårige program for utvikling av utdanningssektoren, PRODEC. Den norske støtten kanaliseres via Sverige. Utdanningsprogrammet omfatter hele utdanningssektoren fra tidlig barndom til høyere utdanning. Til nå har programmet hatt hovedfokus på grunnutdanning. Gjennom programmet har andelen barn som begynner på skolen økt til 70 prosent, men det er fortsatt kun 40 prosent som fullfører grunnskolen. Det er dermed langt igjen til å nå millenniumsmålet om at 100 prosent av barna skal fullføre grunnskolen fra 2015.

Også de norske frivillige organisasjonene vektlegger grunnutdanning i sitt arbeid. Støtte til grunnskoler og lese- og skriveopplæring står sentralt. Det legges vekt på å dyktigjøre sårbare og marginaliserte grupper, særlig sårbare kvinner og risikoutsatte barn som står i fare for å falle utenfor eller forlate skolesystemet, for å øke deres kontroll over eget liv og få tilgang til muligheter.

Naturressursforvaltning

Norge og Sverige har samarbeid med Mali innen naturressursforvaltning. Det har vært stor fremgang på området ”tilgang til drikkevann”, både når det gjelder myndighetspåvirkning, og når det gjelder faktisk implementering. Tilgang på drikkevann er kanskje det eneste milleniumsmålet Mali kommer til å nå. Lite har derimot skjedd innenfor området skogsforvaltning.

Fokus på kvinner

Sverige og Norge holder en politisk dialog med maliske myndigheter om kjønnslemlestelse og søker å få fortgang i lovarbeidet på dette området.
En stor andel av tiltakene som er administrert av de frivillige organisasjonene er integrerte landsbyprosjekter. Tiltakene inkluderer demokratiutvikling på kommunenivå for å bidra til at folkevalgte og sivilt samfunn identifiserer og oppfyller befolkningens behov og rettigheter. Det fokuseres særlig på de mest sårbare gruppene i lokalsamfunnet, spesielt kvinner, og deres deltakelse i valg både som velgere og som kandidater.

Kjønnslemlestelse er utbredt i Mali. De frivillige organisasjonene er engasjert i kampen mot kjønnslemlestelse. Dette gjøres gjennom holdningsskapende arbeid, påvirkning for å bedre den rettslig beskyttelsen av kvinner, og støtte til ofrene. Tiltak mot HIV/AIDS inngår også i de frivillige organisasjonenes arbeid.

Et annet innsatsområde er mikrofinans. De frivillige organisasjonene arbeider for å nå frem til fattige grupper, særlig kvinner, gjennom etablering av spare- og lånegrupper. Det arbeides også med å etablere sterke lokale mikrofinansinstitusjoner og finansieringsordninger som skal gi lokale entreprenører mulighet til å utvikle seg videre

(Oppdatert mars 2006)

Lenker: