Historisk arkiv

Norsk bistand til Nicaragua

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norsk bistand til Nicaragua

Det bilaterale stat- til stat-samarbeidet med Nicaragua startet opp i 1987 og konsentrerer seg i dag til to hovedinnsatsområder: Styresett og menneskerettigheter og Bærekraftig natur ressursforvaltning. I tillegg gis budsjettstøtte.

For 2006 er den tildelte landrammen over Regionbevilningen på NOK 50 millioner. Dernest forvaltes ca. 5 millioner over andre bevilgninger til institusjons-, faglig- og kultursamarbeid. Norad kanaliserer rundt NOK 30 millioner årlig gjennom norske frivillige organisasjoner (hvorav de største er Redd Barna, Norsk Folkehjelp, SAIH og Kirkens Nødhjelp). Ambassaden har også ansvaret for å følge opp det regionale samarbeidet om bærekraftig bruk av naturressurser. Støtten til dette programmet beløper seg i 2006 til ca. 40 millioner kroner.

Norge ga ved inngangen til 2006 støtte gjennom FN-systemet for å avhjelpe avlingskrisen på den nordlige Atlanterhavskysten. Gjennom OAS gis det støtte til avslutningen av et vellykket mineryddingsprogram.

Styresett og menneskerettigheter

Kampen mot korrupsjon og bestrebelsene for en mer effektiv og åpen forvaltning
Norge leder en givergruppe på 8 i støtten til myndighetenes kamp mot korrupsjon gjennom Anti-Korrupsjonsfondet. I samarbeid med den interamerikanske utviklingsbanken og en rekke andre givere støttes arbeidet med å etablere gode og etterrettelige offentlige innkjøpsordninger. Videre støtter Norge regjeringens sekretariat for utviklingssamarbeid (SREC). Sekretariatet er helt sentral i koordinerings- og harmoniseringsarbeidet som Nicaragua har høstet anerkjennelse for.

Demokratiutvikling og fremme av menneskerettigheter, herunder likestilling og bekjempelse av vold mot kvinner og barn
Siden 1994 støtter Norge et omfattende program for bekjempelse av vold mot kvinner og barn, herunder utarbeidelsen av en nasjonal handlingsplan og støtte til krisesentre. Fom 2006 deltar Norge i samfinansieringen av et flergiverfond for støtte til nasjonale organisasjoners aktiviteter innenfor sektoren godt styresett.

Bærekraftig naturressursforvaltning

Bærekraftig utvikling i rurale områder gjennom sektorprogramstøtte og i samarbeide med nasjonale NGOer
Etter flere års erfaring med støtte til lokale organisasjoners arbeid innen bærekraftig jordbruk, på Atlanterhavskysten og nord i landet, har ambassaden nå undertegnet en avtale med nicaraguanske myndigheter om sektorsamarbeide innen rural sektor.

Styrking av offentlige institusjoner i forvaltningen av fiskeriressurser, oljeleting og forebygging av naturkatastrofer
Norge har siden 1989 støttet faglig bistand til de lokale petroleumsmyndigheter gjennom et institusjonssamarbeid med Oljedirektoratet, bl.a. for å styrke ivaretakelsen av nasjonale interesser i forhandlinger med utenlandske oljeselskaper om leteboring. Et faglig samarbeid mellom fiskerimyndighetene i Nicaragua, Fiskeridirektoratet og Havforskningsinstituttet ble gjenopptatt i 2005. Støtte til samarbeid om jordskredforebygging mellom Norges Geotekniske Institutt og INETER er startet opp i 2006.

Budsjettstøtte

Norge ha sammen med 9 andre givere gitt ordinær budsjettstøtte siden 2005 ( i 2004 ble det gitt budsjettstøtte til sosial sektor). Støtten utgjør ca 35 % av det bilateraler samarbeidet.

Norge gir også støtte til HIV-AIDS forebyggende arbeid, i Nicaragua og i regionen, samt til tiltak i kultursektoren.

(November 2006)

Lenker: