Historisk arkiv

Norsk utviklingssamarbeid med Kenya

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norsk utviklingssamarbeid med Kenya

Kenya ble innlemmet i rekken av norske samarbeidsland for utviklingssamarbeid fra og med 2004. Norge vil spesielt støtte opp under regjeringens arbeid med å fremme godt styresett og bekjempe korrupsjon. Utbredt korrupsjon og svak offentlig finansforvaltning blir ansett å være blant de største politiske utfordringene i Kenya.

Situasjonsbeskrivelse

Kibaki-regjeringen vant en overveldende seier i Kenyas første frie og rettferdige valg i 2002. Koalisjonen lovet omfattende økonomiske og politiske reformer og nulltoleranse mot korrupsjon. Flere viktige reformer er gjennomført, herunder gratis grunnskole, reform av rettsvesenet, etablering av nye institusjoner innen justissektoren og bedre beskyttelse av menneskerettighetene. Regjeringen høster også ros for enkelte økonomiske reformer som har bidratt til makroøonomisk stabilitet og en økonomisk vekst på 5,8 % i 2005. Kun 5 % av statsbudsjettet er giverfinansiert. Etter tre år ved makten er imidlertid korrupsjon fortsatt utbredt, og folk flest merker lite til den økonomiske veksten. Fortsatt lever over halvparten av befolkningen under fattigdomsgrensen (dvs. under $ 1 per dag).

Kampen mot korrupsjon

Myndighetene ønsker støtte fra internasjonale givere til å bedre situasjonen. Derfor har Norge, etter forespørsel fra kenyanske myndigheter, valgt å fokusere på samarbeidet innen reform av justissektoren og forbedring av offentlig økonomistyring. Sentralt i Norges politiske dialog med Kenya ligger viktigheten av at kenyanske myndigheter viser politisk vilje til å styrke anti-korrupsjonstiltak og reformer. Godt styresett er en viktig forutsetning for økonomisk og sosial utvikling, slik at landets ressurser kan kanaliseres til kampen mot fattigdom.

Norge støtter et bredt anlagt anti-korrupsjons- og justisprogram kalt “Governance, Justice, Law and Order Sector Reform Programme” (GJLOS). Hensikten med programmet er er å reformere og styrke institusjoner for bedret beskyttelse av menneskerettigheter og fremme av rasjonelt og ansvarlig styresett. Norge samarbeider med 16 andre givere om å støtte opp under programmet. Midlene er bl.a blitt anvendt til opplæring, teknisk utstyr og transport. Hele 32 kenyanske institusjoner mottar støtte innenfor rammen av programmet, som drives av kenyanske myndigheter. Giversamfunnet framhever overfor kenyanske myndigheter at videre finansiering av programmet forutsetter at myndighetene viser vilje til å følge opp sitt løfte om null-toleranse mot korrupsjon. Norge støtter GJLOS-programmet med NOK 61 millioner over de neste tre årene.

Fra 2007 vil Norge støtte et nytt program innenfor finansforvaltning i Kenya: Public Finance Management (PFM), i samarbeid med en rekke andre givere. Programmet er rettet inn mot bedre budsjettplanlegging og –styring samt sterkere regnskapsrapportering og –revisjon. Det er i alt 16 ulike komponenter i programmet, inkludert finansministeriet, skattedirektoratet, ekstern revisjon og parlamentet. Norge vil støtte programmet med NOK 21 millioner over de neste tre årene.

Menneskerettigheter, demokratibygging og styresett

Oppmerksomheten rundt korrupsjon og mislighold skyldes ikke bare problemenes omfang, men også at pressen fungerer og at kenyanere flest er mer opplyste. Negative hendelser kommer til overflaten og myndigheter stilles i økende grad til ansvar. Det stilles sterkere krav om politisk ansvarlighet fra det sivile samfunn, media og kenyanske borgere, som alle har nytt godt av et utvidet demokratisk rom. Den siste tiden har imidlertid aktører i media og det sivile samfunn kritisert myndighetene for i økende grad å øve press på media og forsøke å kontrollere kritiske aktører i det sivile samfunn.

Norges støtte til det sivile samfunn er fundert på prinsipper om styresett, demokratisering og menneskerettigheter, med særlig vekt på kvinners rettigheter. Kun 18 av 222 representanter i parlamentet er kvinner. For å styrke kvinners politiske representasjon ved neste års valg, støtter Norge UNIFEMs Gender and Governance Programme. Over 30 lokale kvinneorganisasjoner fra hele landet deltar i programmet. Med sikte på å bedre styresettet og styrke demokratiseringen i politiske partier, støtter Norge både National Democratic Institute og Institute for Education in Democracy. Begge disse insituttene samarbeider med alle de sentrale partiene i Kenya. Det er et stort behov for reformering av politiske partier i Kenya. I forkant av valg har korrupsjon vært utbredt i finansieringen av valgkampanjer. Norge støtter videre et stort antall organisasjoner gjennom folkeopplysningsprogrammet National Civic Education Programme (NCEP). Arbeidet mot menneskehandel har nylig startet opp i Øst-Afrika. Norge har vært blant de første støttespillerne til dette arbeidet, og har et treårig samarbeidsprosjekt med International Organisation for Migration. En lokal organisasjon får støtte til sitt arbeid mot kjønnslemlestelse av jenter i Maasai-samfunnet. Norge har gjennom flere år støttet Kenya Human Rights Commission, og deres nasjonale innsats for å styrke menneskerettighetene. På bakgrunn av økt press mot media, vil Norge aktivt støtte opp om sentrale medieorganisasjoner i Kenya.

(November 2006)

Lenker: