Historisk arkiv

Informasjonsark — laksesaken mot EU i WTO. Pr. januar 2007

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Informasjonsark – laksesaken mot EU i WTO. Pr. januar 2007

Første høring gjennomført i WTO-panelet

Den første høringen i laksesaken mot EU i WTO ble gjennomført 12. og 13. desember i Genève. I høringen presenterte Norge og EU sitt syn for panelet som er opprettet i denne saken. Panelet består av tre personer og ledes av José Graça Lima fra Brasil. Luz Elena Reyes de la Torre fra Mexico og Donald Greenfield fra New Zealand er de to øvrige panelistene. EU introduserte tiltak mot norsk laks 17. januar 2006. Tiltakene har form av en minstepris på hele seks forskjellige typer norsk laks.

I tillegg til de muntlige innleggene svarte Norge og EU på en rekke faktuelle og juridiske spørsmål fra panelet. Gjennom spørsmålene fra panelet samt den påfølgende diskusjonen fikk Norge belyst saken på en god måte. Det er allikevel for tidlig å si noe om utfallet av saken, men ingenting i denne høringen svekket Norge i troen på at vi har en god sak.

Tredjepartene i saken, USA, Canada, Hong Kong, Kina, Japan og Korea, deltok i en egen del av høringen hvor de presenterte sitt syn på saken. Høringen er den første av to i tvisteløsningssaken mellom EU og Norge. EU og Norge skal nå levere sine neste skriftlige innlegg 15. januar 2007. Partene skal da også svare skriftlig på omtrent 100 spørsmål fra panelet. Andre høring avholdes 6-7. februar.

Panelets videre tidsplan

·
  • 15. januar 2007: Norge og EU skal levere sitt andre skriftlige innlegg (prosesskrift), samt svar på panelets spørsmål fra den første høringen.
  • ·
  • 6-7. februar 2007: Andre høring i WTO-panelet.
  • ·
  • 23. februar 2007: Norge og EU leverer skriftlige svar på panelets spørsmål i den andre høringen.
  • ·
  • April 2007: Panelet sirkulerer et utkast til rapport som partene kan kommentere.
  • ·
  • Mai/juni 2007: Panelet leverer sin endelige rapport til partene. Panelrapporten blir offentliggjort når den er oversatt til WTO’s tre offisielle språk..
  • ·
  • Partene kan innen 60 dager velge å anke saken inn for WTOs ankeorgan. Ankeprosessen varer i 90 dager. Ankeorganets rapport er endelig.

Bakgrunn:

EU vedtok 17. januar 2006 å innføre anti-dumping tiltak mot norsk laks. 1Rådsforordning (EF) nr. 85/2006 av 17. januar 2006. Disse har form av 6 forskjellige minimumspriser på forskjellige typer norsk laks. Minsteprisen varierer fra 2,80 € pr. kg. for hel fisk til 7,73 € for fileter under 300 g, kombinert med tilleggstoll i visse tilfeller. Tiltakene har i utgangspunkt en varighet på fem år. Etter flere forsøk på å komme fram til en løsning på saken i løpet av våren 2006, bestemte Regjeringen seg for å ta saken inn for WTOs tvisteløsningsorgan DSB (”Dispute Settlement Body”). Formelle konsultasjoner med EU ble avholdt i Genève mai 2006, uten at dette resulterte i en løsning. Norge gikk videre og anmodet om at DSB opprettet et panel for å vurdere saken. Panelet ble opprettet den 22. juni 2006.

Norge leverte sitt første prosesskrift til WTO-panelet den 21. september 2006. Totalt er prosesskriftet på over 300 sider med 150 vedlegg (over 1500 sider). Norge anfører at EU har brutt WTOs anti-dumping regelverk på en rekke områder. Norge mener for eksempel at EU har initiert dumpingundersøkelsen på feil grunnlag. Videre hevder Norge at EU har brutt en rekke bestemmelser i anti-dumpingavtalen i utvalget av norske bedriftene som ble undersøkt og at utregningen av dumpingmarginen for de disse er feilaktig.

Anti-dumpingavtalen krever dessuten at en undersøkende myndighet analyserer skadeeffekten av den påståtte dumpingen på hjemmeindustrien. I dette tilfellet skotske lakseoppdrettere. Norge mener at EUs utvalg av bedrifter er i strid med anti-dumpingavtalens krav om objektivitet. EU har dessuten gjort en rekke feil i vurderingen av hvorvidt hjemmeindustrien er skadet, bl.a. ved å beregne deres prisutvikling de seneste år i euro i stedet for i britiske pund. EU har heller ikke undersøkt effektene av økte kostnader hos de fem undersøkte firmaene. Norge mener også at EUs system med seks minstepriser ikke er utformet iht. reglene i anti-dumpingavtalen.

Til slutt så hevder Norge at EU har brutt flere av anti-dumpingavtalens regler som gir rettssikkerhetsgarantier til de undersøkte bedriftene. De norske selskapene er dermed blitt fratatt sin mulighet til å forsvare seg under prosessen. EUs forordning inneholder heller ikke de forklaringer og de faktaelementer (eller referanser til fakta) som anti-dumpingavtalen krever skal finnes i en slik forordning.

· · Norges konsultasjonsanmodning(er) · Norges panelanmodning · Norges konsultasjonsanmodning(er) · Norges konsultasjonsanmodning(er) · Norges konsultasjonsanmodning(er)

Kontaktpersoner:

·
  • Utenriksdepartementets pressevakt: 95 04 30 00
  • ·
  • Utenriksdepartementets Rettsavdeling v/Helge Seland: 22 24 32 52
  • ·
  • Fiskeridepartementet v/Dag-Erling Stai: 22 24 64 14