Historisk arkiv

UNICEF og norsk utviklingspolitikk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

United Nation Children’s Fund

UNICEF og norsk utviklingspolitikk

United Nation Children’s Fund


1 USD 6,7372 NOK. Alle tall fra 2004.

1. Mandat og virkeområder

FNs barnekonvensjon ligger til grunn for UNICEFs arbeid. Gjennom sin globale talsmannsrolle for barn mobiliserer UNICEF politisk vilje og ressurser til å fremme barns grunnleggende rettighet til helse, utdanning, vann og hygieniske forhold og beskyttelse mot utnytting. UNICEF har et særskilt ansvar for barn i vanskelige situasjoner inkludert barn i væpnet konflikt, og barn som lever i ekstrem fattigdom og nød. UNICEF har landprogram i 162 land.

UNICEF er en svært desentralisert organisasjon der 85% av de ansatte arbeider utenfor hovedkvarteret. UNICEFs sterke tilstedeværelse i mottakerlandene, som ofte inkluderer satsning både på lokalt, regionalt og nasjonalt nivå, sikrer organisasjonen god kjennskap til effektiviteten av de sosiale systemene. Organisasjonen har lang erfaring med resultatbasert programvirksomhet bl.a gjennom vaksinearbeid. Organisasjonen har høy faglig kompetanse innen ulike fagområder inkludert vaksinearbeid, helse, utdanning og hiv/aids som sikrer en helhetlig tilnærming til barns utvikling. Dette sikrer videre et bredt nettverk og samarbeid med nasjonale myndigheter. samt en styrke mht. tverrsektorielle tema.

2. Viktige prioriteringer

Som reflektert i UNICEFs Strategiske Plan (MTSP) for 2002-2005 fokuserer UNICEF sitt arbeid rundt fem prioriterte innsatsområder:

• Jenters utdanning

• Tidlig omsorg og utvikling av småbarn

• Vaksinerarbeid

• Bekjempelse av hiv/aids

• Økt beskyttelse av barn fra vold, utnytting, misbruk og diskriminering

På oppfordring fra FNs Generalsekretær leder UNICEF FNs initiativ for jenters utdanning (UNGEI). UNICEF har lang erfaring med vaksinearbeid, både når det gjelder langsiktig utvikling og konfliktsituasjoner, og er en aktiv partner i vaksinealliansen GAVI. UNICEF har innenfor UNAIDS hovedansvaret for en særlig innsats overfor barn og unge.

3. Norsk politikk overfor UNICEF

Fra norsk side legges det vekt på at UNICEFs arbeid er basert på en klar rettighetsorientering. Norge har siden 1996 støttet UNICEFs utdanningsprogram for jenter i Afrika. Norsk støtte har vært viktig for at jenters utdanning er blitt et av UNICEFs prioriterte innsatsområde. Norge vil yte tilleggsmidler til UNICEFs prioriterte innsatsområder for jenters utdanning, beskyttelse av barn og vaksinearbeid.

For 2005 er det lagt opp til en viss reduksjon i kjernebidraget med begrunnelse at UNICEF bør vise større vilje til giverharmonisering og oppfyllelse av FN-reform.

Norge ønsker å styrke dialogen om giverharmonisering og FN-reform både på hovedkvarternivå og i samarbeidsland, basert på forslagene i likesinnetpapiret om FN-reform (Utstein+papiret) fra 2004. Blant de prioriterte områdene kan nevnes:

• Arbeide for økt harmonisering mellom FN-organisasjonene gjennom felles programmer, felles landkontor og felles bruk av ressurser og tjenester

• Arbeide for at organisasjonene i økende grad deltar med kapasitetsoppbygging og rådgivning i sektorprogrammer.

4. Oppnådde resultater 2004

• Bidro til en kritisk dialog med UNICEF om fondets involvering i FN-reform og harmonisering, bl. a. i oppfølgingen av den første multigjennomgangen som ble gjennomført sammen med likesinnede land (MOPAN 2003)

• Bidro til å klargjøre UNICEFs rolle i FNs initiativ for jenters utdanning (UNGEI) blant annet gjennom deltakelse i UNGEIs rådgivende komité

• FN-delegasjonen styrket med en ambassadesekretær for å styrke oppfølgingen.

5. Norske initiativ i 2005

• Arbeide for større deltakelse fra UNICEF i sektorprogrammer

• Bidra til en flergivergjennomgang av UNICEFs utviklingsresultater

• Arbeide for at UNICEF bidrar til ett, felles utdanningsprogram for FN i hvert enkelt land

• Arbeide for at Norge går inn i byrået til UNICEFs styre