Historisk arkiv

UNIFEM og norsk utviklingspolitikk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

United Nations Development Fund for Women

UNIFEM og norsk utviklingspolitikk

United Nations Development Fund for Women


* Tall fra 2003. Alle øvrige tall fra 2004.

1. Mandat og virkeområder

UNIFEM har et tredelt mandat:

• Fondet skal støtte nyskapende og eksperimentelle aktiviteter som fremmer kvinners stilling

• Fungere som en katalysator for å sikre ivaretakelse av kvinneperspektivet i utviklingstiltak

• Spille en nyskapende og katalytisk rolle i forhold til FNs samlede bistandsvirksomhet.

UNIFEM er tilknyttet UNDP og er en relativt liten organisasjon med stor grad av fleksibilitet. I arbeidet med å påvirke lands myndigheter til å fremme likestilling er det en fordel å være en del av FN-systemet generelt og spesielt gjennom UNDPs landkontor.

UNIFEM har fått færre ressurser i 2004 etter at Nederland i 2003 trakk seg helt ut av samarbeidet med UNIFEM.

2. Viktige prioriteringer

UNIFEMs strategiske plan for perioden 2004-2007 omfatter følgende målområder:

• Styrke fattige kvinners økonomiske rettigheter og tilgang til godt styresett (herunder inkludere kvinner i politiske prosesser) og sikkerhet.

• Fremme kvinners menneskerettigheter og likestilling innenfor hiv/aids programmer.

• Bekjempelse av vold mot kvinner både i krigs- og fredstid.

• Å styrke FN-systemets kapasitet til å støtte styrking av kvinners stilling og fremme likestilling.

UNIFEM har om lag 150 prosjekter i om lag 100 land. Andelen som går til de minst utviklede land er den laveste blant FNs fond og programmer.

3. Norsk politikk ovenfor UNIFEM

Norge skal støtte og bidra til UNIFEMs arbeid med gjennomføring av prioriteringene i den strategiske plan (Multi-Year Funding Framework) for perioden 2004-2007.

Norge skal bidra til et klarere fokus i UNIFEMs arbeid og oppmuntre litt at fondets midler ikke blir spredt så tynt på forskjellige prosjekter og land.

Norge skal bidra til å sikre UNIFEMs rolle som uavhengig pådriver og vaktbikkje, samtidig som det skal være nært samarbeid mellom UNDP og UNIFEM på nasjonalt og regionalt nivå.

Norge vil styrke dialogen om giverharmonisering og FN-reform både på hovedkvarternivå og i samarbeidsland, basert på forslagene i likesinnetpapiret om FN-reform (Utstein+papiret) fra 2004. Blant de prioriterte områdene kan nevnes:

• Arbeide for økt harmonisering mellom FN-organisasjonene gjennom felles programmer, felles landkontor og felles bruk av ressurser og tjenester.

4. Oppnådde resultater i 2004

UNIFEM, i samarbeid med International Legal Assistance Consortium (ILAC), gjennomførte konferansen "Peace Needs Women, Women Need Justice". Norge deltok aktivt gjennom deltakelse og finansiell støtte. Konferansen var et ledd i oppfølgingen av Sikkerhetsrådets resolusjon 1325 om kvinner, fred og sikkerhet, et tema som er politisk prioritert, både her i Norge og internasjonalt. Norges FN ambassadør deltok i et panel med representanter fra Liberia, Namibia og Sierra Leone. Konferansen satte søkelys på ivaretakelsen av kvinners rettigheter, innenfor justissektoren, i postkonflikt land.

5. Norske initiativ i 2005

• Norge kommer til å foreslå en evaluering av FNs struktur når det gjelder kvinne- og likestillingsspørsmål, inkludert UNIFEM. Dette i lys av arbeidet med tusenårsmålene.

• Norge vil arbeide for en fattigdomsorientering i UNIFEMs arbeid, slik at en sikrer seg at en langt større andel av midlene benyttes i de minst utviklede landene.

• Norge har gitt tilsagn om en sum på 8,45 mill. NOK, i perioden 2004-2005, til et UNIFEM prosjekt i Kirgisistan. Dette prosjektet tar sikte på å støtte privatiseringsprosessen innenfor landbruk, med vekt på kvinners rettigheter til eiendom og tilgang til mikrokreditter.