Historisk arkiv

Prosjektgruppe om forebygging av humanitære katastrofer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Prosjektgruppe om forebygging av humanitære katastrofer

Hvordan kan Norge bidra til å forebygge humanitære katastrofer?

En prosjektgruppe er nå nedsatt i departementet for å komme opp med forslag til norsk politikk på området, etter initiativ av utenriksminister Jonas Gahr Støre. Arbeidet vil omfatte både komplekse kriser og naturkatastrofer og vil se på norsk bistandsinnsats under ett (nødhjelp, overgangsbistand og langsiktig bistand). Seksjon for humanitære spørsmål har fått prosjektlederansvaret, og en bredt sammensatt gruppe vil i løpet av første halvår 2007 avrapportere til en styringsgruppe ledet av statssekretærene Raymond Johansen og Anne Stenhammer.

En annen prosjektgruppe, nedsatt av utviklingsminister Erik Solheim, vil samtidig se på matvaresikkerhet og foreslå hvordan Norge skal bidra til å forebygge stadig tilbakevendende sultproblemer bl.a. på Afrikas Horn.

Hovedoppgaven for begge gruppene blir å foreta et utvalg av de prosessene og tiltakene Norge skal prioritere innenfor forebygging og samtidig å bidra til helhetlig tenkning/læring i departementet. Begge gruppene vil ha bred kontakt med norske og internasjonale miljøer og institusjoner. Flere seminarer og workshops vil bli organisert underveis i prosessen.

Kontaktpersoner: Sigvald Hauge (forebygging), tlf. 22243643 ( sha@mfa.no) og Ingrid Ofstad (matvaresikkerhet), tlf. 22243921 ( ingrid.ofstad@mfa.no).