Historisk arkiv

Norge styrker innsatsen for seksuell og reproduktiv helse og rettigheter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Seksuell og reproduktiv helse innebærer at folk skal kunne ha et ansvarlig, tilfredsstillende og trygt seksualliv, at de har evne til å reprodusere og frihet til å velge om, når og hvor ofte de skal få barn. Av dette følger at kvinner, menn og ungdom skal ha tilgang til prevensjon og helsetjenester knyttet til seksuelt overførbare sykdommer, svangerskap og fødsel. Regjeringen mener at dette også omfatter retten til trygg abort.

Seksuelle rettigheter er en del av menneskerettighetene og omfatter rett til seksuelle og reproduktive helsetjenester, rett til seksualundervisning, respekt for kroppslig integritet, frihet til å velge om en vil være seksuelt aktiv eller ikke, og frihet til å velge partner.

Å styrke seksuell og reproduktiv helse og rettigheter (SRHR) er ikke bare med på å sikre grunnleggende menneskerettigheter. Det er også en avgjørende forutsetning for at særlig jenter og kvinner skal kunne delta i det økonomiske og politiske liv. Likevel er mange spørsmål knyttet til SRHR svært kontroversielle internasjonalt. Det gjelder særlig spørsmål om trygg abort, prevensjon, seksualundervisning og retten til å bestemme over egen kropp, spesielt for kvinner, ungdom og seksuelle minoriteter. Å være en tydelig og uredd forkjemper for SRHR er derfor en viktig prioritering for Norge.

Som ledd i SRHR‑arbeidet støtter Norge en rekke organisasjoner og initiativer, både internasjonalt og direkte i samarbeidsland. Regjeringen har blant annet gått inn for å doble støtten til familieplanlegging med 150 millioner kroner årlig fram mot 2020. Norge samarbeider også tett med flere FN-organisasjoner, deriblant Verdens helseorganisasjon (WHO), FNs befolkningsfond (UNFPA) og FNs organisasjon for likestilling og kvinners rettigheter (UN Women).

I Utenriksdepartementet samordnes SRHR‑arbeidet gjennom et eget prosjekt. Prosjektet ble opprettet i 2012 og skal blant annet drive alliansebygging med likesinnede land og aktører i det sivile samfunn. Videre skal det bidra til den norske innsatsen for familieplanlegging og kvinne- og barnehelse. Det skal særlig fremme ungdoms seksuelle og reproduktive helse og rettigheter. Prosjektet avsluttes i 2015.

Les også: Utviklingsminister Holmås’ innlegg, ”The Right of Every Woman”, som ble holdt under International Planned Parenthood Federations (IPPF) 60-årsjubileum.