Rapporter fra EU-delegasjonen 2012

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

2012

  • Handlingsplan mot skattesvik og skatteunndragelse

    Torsdag 4. desember la Europakommisjonen frem sin pakke med konkrete forslag til tiltak for å bekjempe skattesvik og skatteunndragelse. Finansråd Astrid Erlingsen rapporterer.

  • Godkjente EUs 2013-budsjett

    Europaparlamentet godkjente EUs budsjett for 2013, et enhetlig EU-patent, kom med innspill til stats- og regjeringssjefens toppmøte og markerte fredsprisen da de møttes i Strasbourg denne uken.

  • Diskuterte vekst og sysselsetting blant unge

    Håndhevingsdirektivet, den årlige vekstrapporten og sysselsetting blant ungdom stod på agendaen under rådsmøtet for arbeidsministrene i EU såkalt EPSCO den 6. desember 2012. Arbeidsråd Jacob Hanssen rapporterer.

  • EU setter fangst og lagring av CO2 på vent

    Fangst og lagring av CO2 er satt på vent i EU. Europakommisjonen foreslår kun økonomisk støtte til et fransk anlegg under klimakvotereserven NER 300. Miljøråd Knut Kroepelien og energiråd Bjørn Ståle Haavik rapporterer fra EU-delegasjonen.

  • Hvordan få det indre energimarkedet til å fungere?

    Europakommisjonen konkluderer med at det har blitt bedre konkurranse og flere valgmuligheter for forbrukerne i energimarkedet, men at mye gjenstår før det er et fullt ut integrert energimarked i Europa. Energiråd Bjørn Ståle Haavik rapporterer.

  • Svakere utsikter for økonomisk vekst

    OECD mener den lave veksten i euroområdet er den den største trusselen mot et omslag til vekst i verdensøkonomien. Ambassaderåd Erik Storm ved OECD-delegasjonen i Paris, i samarbeid med arbeids- og sosialråd Jacob Hansen og finansråd Lars-Erik Østby ved EU-delegasjonen, rapporterer.

  • Ble ikke enige om langtidsbudsjettet

    EUs stats- og regjeringssjefer klarte ikke å oppnå enighet om langtidsbudsjettet for perioden 2014-2020 under møtet i Det europeiske råd 22. og 23. november. Finansråd Astrid Erlingsen ved EU-delegasjonen rapporterer.

  • Ga støtte til ny kommissær

    Under plenumssesjonen i Strasbourg i november ga Europaparlamentet støtte til den nye maltesiske kommissæren Tonio Borg. Også nytt EU-regelverk som vil begrense allmenhetens tilgang til kjemikalier som kan brukes til å lage hjemmelagde bomber ble vedtatt.

  • Er mot kutt i EUs langtidsbudsjett

    I dag kom EU-lederne til Brussel for å diskutere EUs langtidsbudsjett for 2014-2020. I en debatt om samme tema i Europaparlamentet 21. november understreket parlamentarikerne at EU trenger et budsjett som kan bidra til vekst og at de vil forsvare sin posisjon.

  • Intens utspørring av kommissærkandidat

    Europaparlamentet hadde 13. november høring av Tonio Borg, Maltas og Kommisjonspresidentens kandidat til å ta over etter John Dalli som gikk av som helse- og forbrukerkommissær i oktober.

  • Nye EU-regler for industrielt fremstilte fluorholdige klimagasser

    Europakommisjonen foreslår å styrke regelverket som skal bidra til reduserte utslipp av fluorholdige klimagasser. Forslaget innebærer både omsetningsbegrensninger og forbud mot bruk av slike gasser. Miljøråd Knut Kroepelien rapporterer.

  • Nye visuminitiativ skal skape økonomisk vekst

    Å gjøre det lettere for enkelte tredjelandsborgere å komme til Europa som turist er blant forslagene Europakommisjonen presenterte 7. november på visumområdet. Målet med forslagene er å stimulere til økonomisk vekst i EU. Lettelser på visumområdet må imidlertid finne sted innenfor trygge rammer. Migrasjonsråd Magne Holter rapporterer.

  • Kommisjonen spår lavere økonomisk vekst

    Fortsatt svake økonomiske utsikter og økt arbeidsledighet i EU. Det spår Europakommisjonen i sin økonomiske prognose for de neste to årene. EU-delegasjonen rapporterer sammen med OECD-delegasjonen i Paris.

  • Debatt om forventet revisjon av datalagringsdirektivet

    EU utsetter planlagt revisjon av datalagringsdirektivet. Under en debatt i Europaparlamentet i slutten av oktober varslet Europakommisjonen at et revisjonsforslag vil bli presentert etter at reformen av personvernregelverket er fullført. EU-delegasjonen ved Miriam S. Dahl rapporterer fra debatten i Strasbourg.

  • Nytt om helse- og mattrygghetspolitikken i EU september - oktober 2012

    Økonomiske krisetider i Europa stiller helsesystemene overfor stort press, EUs tobakksdirektiv er utsatt i påvente av ny helsekommissær, og helsesikkerhetsdirektivet får støtte i Europaparlamentet. Heidi Langaas, råd for helse- og mattrygghet rapporterer om nytt i helse- og mattrygghetspolitikken i EU.

  • Fiskeriminstrene ønsker fortsatt subsidier

    EUs fiskeriministre uttalte at de vil opprettholde støtten til modernisering av fiskefartøyer da de ble enige om en felles tilnærming til innretning på subsidiepolitikken for perioden 2014-2020. Fiskerirådene Jan Fredrik Danielsen og Rune Dragset rapporterer.

  • Budsjett preget uken i Strasbourg

    Europaparlamentet vil øke EU-budsjettet for forskning og innovasjon den neste syvårsperioden og advarer mot kutt på områder som er viktige for vekst.

  • Vekst, sysselsetting og arbeidsledighet i EU

    Arbeidsledigheten i EU har samlet sett fortsatt å stige så langt i 2012, men det er betydelige forskjeller i arbeidsledighet mellom medlemslandene. Det har gjennom året vært et økende fokus på tiltak for vekst og sysselsetting i EU. Arbeids- og sosialråd Jacob Hanssen rapporterer.

  • Nærmer seg felles finanstilsyn

    Enighet om arbeidsplanen for det felles overnasjonale finanstilsynet, var den viktigste hendelsen under møtet i Det Europeiske Råd, som fant sted 18. til 19. oktober. Nestleder ved EU-delegasjonen, Niels Engelschiøn, rapporterer.

  • Status for integrasjonsarbeidet i EU

    Det er bevegelse i utvidelsesarbeidet, til tross for at en viss utvidelsestretthet påpekes fra flere hold. Dette viser Kommisjonens årlige utvidelsesrapport som omhandler status i EU-tilnærmingen for land på Balkan, samt Island og Tyrkia.

  • Handlingsplan for en konkurransedyktig og sosial markedsøkonomi

    Bedre infrastruktur, digitalisering av økonomien, forbrukerrettigheter samt økt mobilitet for arbeidstakere og langsiktighet for bedrifter er hovedfokus i den andre handlingsplanen for det indre marked som Europakommisjonen la frem 3. oktober. EU-delegasjonen i Brussel rapporterer.

  • Bedre håndtering av grensekryssende helsetrusler

    Helsekomiteen i Europaparlamentet (ENVI) ga 10. oktober i all hovedsak sin støtte til Europakommisjonens lovforslag om blant annet å utvide overvåkingssystemet for tidlig varsling mellom EU-landene om alvorlige grensekryssende helsetrusler. Råd for helse og mattrygghet, Heidi Langaas, rapporterer.

  • Vil fokusere på gutters skoleprestasjoner

    Kunnskapsminister Kristin Halvorsen fikk oppmerksomhet da hun tok til orde for et økt fokus på gutters ferdigheter i skolen under et uformelt utdanningsministermøte på Kypros. Utdanningsråd Harald E. Nybølet rapporterer.

  • Vil fortsette å arbeide for en finansavgift

    Elleve medlemsstater, deriblant Tyskland og Frankrike, vil samarbeide tettere for å få innført en transaksjonsavgift på finansielle tjenester. Finansråd Astrid Erlingsen rapporterer.

  • Rapport fra møtet mellom EUs økonomi- og finansministre

    Bankunion, finansskatt, kapitaldekningsregler og det europeiske semester, var temaer under rådsmøtet for økonomi- og finansministrene (ECOFIN) 9. oktober. Finansråd Lars-Erik Østby rapporterer.

  • Mer makt til Den europeiske sentralbanken?

    Den europeiske sentralbanken kan få kraftig utvidete fullmakter. I sin rapport skriver finansråd ved EU-delegasjonen i Brussel, Lars-Erik Østby, om utfordringene som nå er oppe til diskusjon.

  • Rapport: ESBs program for kjøp av statsobligasjoner

    Den europeiske sentralbanken la 6. september fram det nye programmet for bankens kjøp av statsobligasjoner i annenhåndsmarkedet fra landene i eurosonen. EU-delegasjonen og OECD-delegasjonen rapporterer.

  • Uken i Europaparlamentet

    Europaparlamentet vedtok energieffektiviseringsdirektivet og godkjente nye regler som muliggjør innføring av handelsrestriksjoner mot tredjeland på fiskeriområdet da de møttes i Strasbourg 10.-13. september.

  • Vil ha mer integrasjon

    Kommisjonspresident José M. Barroso ser mer integrasjon og en føderasjon av nasjonalstater som veien videre for EU.

  • Status for fangst og lagring av CO2 i EU

    Europakommisjonen rangerer hvilke prosjekter innen karbonfangst og -lagring som vil få økonomisk støtte de neste årene. Energiråd Bjørn Ståle Haavik og miljøråd Knut F. Kroepelien ved EU-delegasjonen rapporterer.

  • Schengen-samarbeidet høyt på dagsorden

    Schengen-samarbeidet og migrasjon har vært dominerende politiske temaer på EUs innenriks-område første halvår. Rapport fra EU-delegasjonen.

  • Arbeid med nytt regelverk om offentlige anskaffelser

    Det danske formannskapet sikret fremdrift i arbeidet med nytt regelverk om offentlige anskaffelser. Konkurranseråden rapporterer om aktuelle saker fra EU på områdene konkurranse, statsstøtte, offentlige anskaffelser og forbrukerspørsmål.

  • Ønsker innspill om tilgang og sikring av internett

    Europakommisjonen har lansert to offentlige høringer som omhandler henholdsvis nettnøytralitet og sikkerhet for brukere av internett.

  • Krevende vår for miljøet

    Enighet om regelverk for energieffektivisering, men ingen enighet om regler for genmodifiserte organismer. Miljørådene ved EU-delegasjonen rapporterer om miljøsaker våren 2012.

  • Workshop om sikkerhet ved offshore olje- og gassaktiviteter

    Energiråd Bjørn Ståle Haavik rapporterer fra en workshop i Europaparlamentet om offshore sikkerhet knyttet til olje- og gassaktiviteter.

  • EU med ny Arktis-strategi

    Det er særlig tre områder der EU ønsker å bidra til utviklingen i nordområdene, oppsummert med ordene kunnskap, ansvarlighet og engasjement.

  • Merverdiavgift på digitale bøker

    Europakommisjonen har gått til sak mot Frankrike og Luxembourg for brudd på EU-retten som følge av at landene har ulike skattesatser på omsetning av digitale bøker. Finansråd Tor Lande rapporterer.

  • Det kypriotiske formannskapets transportprioriteringer

    Europaparlamentet er positive til at Kypros på transportområdet vil prioritere etableringen av funksjonelle luftromsblokker og ressurser til utbygging av grensekryssende transportinfrastruktur.

  • Europaparlamentet gir Danmark ros

    Danmarks statsminister presenterte formannskapets resultater for Europaparlamentet i Strasbourg.

  • Kypros prioriteringer på telekommunikasjonsområdet

    Kypros vil blant annet prioritere en styrking og oppgradering av Det europeiske byrået for nettverk og informasjonssikkerhet (ENISA), bedre gjenbruk av offentlig informasjon og arbeide videre med programmet Connecting Europe Facility i sin formannskapsperiode. Post- og teleråd Willy Jensen rapporterer.

  • Toppmøte med viktige resultater

    Den akutte krisen i Spania og Italia, en vekst-og sysselsettingspakt og en rapport om fremtidens økonomiske og monetære union dannet bakteppet for et møte som endte med viktige resultater, sier nestleder ved EU-delegasjonen, Niels Engelschiøn.

  • Samferdselsnytt 4/2012

    Europakommisjonen vil legge frem et forslag til strategi for sikring av Internett over sommeren. Nytt regelverk for jernbanen som det nylig ble enighet om innebærer forenkling og modernisering og forventes å forsterke utviklingen mot et indre jernbanemarked. Les mer om disse og andre saker i Samferdselsnytt fra transportråd Olav Grimsbo og post- og teleråd Willy Jensen.

  • Diskuterte finansskatt og nasjonale reformprogrammer

    De viktigste og mest tidkrevende temaene på rådsmøtet mellom økonomi- og finansministrene i EU (ECOFIN) 22. juni var drøfting og godkjennelse av anbefalingene vedrørende de nasjonale reformprogrammene og spørsmålet om transaksjonsskatt i finanssektoren (FTT). Finansråd Lars-Erik Østby rapporterer.

  • Enighet om nytt EU-regelverk for jernbanen

    Et meget vellykket dansk EU-formannskap på transportområdet ble avsluttet på rådsmøtet 7.juni med enighet om et omarbeidet regelverk for jernbanen. Transportråd Olav Grimsbo rapporterer.

  • Ny strategi for bygg- og anleggsektoren

    Europakommisjonen planlegger en strategi og en handlingsplan for økt konkurranseevne i bygg- og anleggsektoren. På kongressen til den europeiske entreprenørforeningen FIEC presenterte nylig visepresident i Europakommisjonen Antonio Tajani hovedlinjene i strategien som vil bli lagt fram over sommeren.

  • Europakommisjonens anbefalinger om vekst

    Oppfølging av vedtatt regelverk for det indre marked vil raskere kunne stimulere til vekst enn utvikling av nytt regelverk. Tjenester, nettverksindustrier, digitalisering, energi og transport er viktige vekstsektorer. Dette er noe av innspillet fra Europakommisjonen til Det europeiske råd 29.-29. juni.

  • Status i arbeidet med ny fiskeripolitikk i EU

    Fiskeriministrene i EU er kommet til enighet om forpliktende datoer for innfasing av et forbud mot utkast av fisk i EU og mer ansvarlig fastsettelse av kvoter. Fiskerirådene ved EU-delegasjonen rapporterer.

  • Storm mot det danske formannskapet

    De skulle diskutere den økonomiske krisen, men hovedsaken på denne ukens plenumssesjon i Europaparlamentet ble i stedet endringene av Schengen-relevant regelverk som innebærer at Europaparlamentet vil miste sin formelle medinnflytelse. Ambassaderåd Inge Thygesen rapporterer fra Strasbourg.

  • Enige om overordnede prioriteringer for Horizon 2020

    Ministrene med ansvar for forskning og innovasjon i EU-landene ble nylig enige om sin innstilling til det overordnede rammeverket for det neste rammeprogrammet for forskning og innovasjon – Horizon 2020. Det danske formannskapet har dermed nådd en viktig milepæl under sitt formannskap. Forskningsråd Erik Yssen rapporterer.

  • En bankunion for Europa?

    Den 6. juni la Europakommisjonen frem sine visjoner for en europeisk bankunion. De ser for seg en politisk union med tettere integrering - med et integrert overvåkningssystem, en felles innskuddsgarantiordning og et felleseuropeisk fond. Finansråd Kari Anita Syverud rapporterer.

  • Fremskritt i handlingsplanen for det indre marked

    Rådet kom langt på vei mot å oppnå enighet om sentrale elementer i handlingsplanen for det indre marked og om hovedelementer i det nye programmet for konkurranseevne og små og mellomstore bedrifter i Konkurranseevnerådet 30. mai. Næringsråd Per Mannes rapporterer.

  • Økonomiske anbefalinger til medlemslandene

    Europakommisjonen la 30. mai fram en pakke med økonomiske anbefalinger for EUs medlemsland og eurosonen for å bidra til stabilitet, vekst og sysselsetting. Les mer om anbefalingene i denne fellesrapporten fra EU-delegasjonen i Brussel og OECD-delegasjonen i Paris.

  • Ny forbrukerstrategi

    Kommisjonen la 22. mai fram sin strategi for forbrukerarbeidet for perioden 2014 – 2020. Planen innebærer videreføring og styrking av dagens forbrukerarbeid, som blant annet bygger på forbrukerprogrammet 2007 – 2013 der Norge deltar. Konkurranseråd Geir Bekkevold rapporterer.

  • Europaparlamentet positiv til skatt på finanstransaksjoner

    Et flertall i Europaparlamentet er positiv til innføring av en transaksjonsskatt for finanssektoren (FTT) i EU. Det har derimot vært svært vanskelig å oppnå enstemmig enighet blant medlemslandene, noe som er et krav for at forslaget fra Europakommisjonen skal bli vedtatt. Finansråd Tor Lande rapporterer.

  • Nasjonale planer for integrering av romfolk

    Europakommisjonen gir medlemslandene anerkjennelse for arbeidet for å integrere romfolket, men etterlyser konkrete tiltak og finansiering. Det kom frem da Kommisjonen nylig la frem sin vurdering av nasjonale planer for integrering av rom. Forvaltningsråd John Engstrøm rapporterer.

  • Preget av eurokrisen

    Europaparlamentet har problemer med å få oppmerksomhet og skape engasjement rundt saker av betydning utenfor rammene av eurokrisen. Under plenumssesjonen 21.-24. mai sto eurokrisen og situasjonen i Hellas, men også blant annet små og mellomstore bedrifter og skatt på finanstransaksjoner på agendaen. Ambassaderåd Inge Thygesen rapporterer fra Strasbourg.

  • Oppdaterer regelverket for offentlige anskaffelser

    Det danske formannskapet har laget en statusrapport om fremgangen i arbeidet med oppdateringen av regelverket for offentlige anskaffelser. Forslaget er identifisert som et viktig tiltak i handlingsplanen for det indre marked og har potensial til å øke vekst, innovasjon og sysselsetting. Konkurranseråd Geir Bekkevold rapporterer.

  • Forvaltningsnytt fra Brussel

    Belgia åpner nettsted for å dele offentlig informasjon, det pågår reform av lønns- og arbeidsvilkår i Europakommisjonen, og Frankrike og Belgia jobber for å få flere kvinner i høyere stillinger. Forvaltningsråd John Stanley Engstrøm rapporterer.

  • Konferanse om smartere innovasjonspolitikk

    Innovasjonspolitikken i EU er for komplisert. Det er en av konklusjonene i en rapport fra Ernst&Young om smartere og mer strømlinjeformet innovasjonpolitikk i EU. Tidlig i mai ble rapporten presentert på en konferanse i Brussel. Næringsråd Per Mannes rapporterer.

  • Bedre styring av det indre marked

    På møtet i Det europeiske råd 28. og 29. juni vil gjennomføringen av det indre marked og den europeiske vekststrategien Europa 2020 være viktige tema. Næringsråd Per Mannes rapporterer.

  • Udramatisk forberedelse til Det europeiske råd

    Fokus på at vekst og innstramming er utfyllende, og ikke konkurrerende, ble fremhevet som viktig for å få europeisk økonomi på fote da stats - og regjeringssjefene i EU møttes til en uformell middag 23. mai for å forberede Det europeiske råd i juni. Akutte problemstillinger slik som rekapitalisering av banker og Hellas vanskelige situasjon var også tema for debatt. EU-delegasjonen rapporterer.

  • Nye kapitalkrav for europeiske banker og finansielle institusjoner

    Endringene i kapitalkravene og likviditetskravene for banker og kredittinstitusjoner var blant sakene som finans- og økonomiministrene i EU (ECOFIN) behandlet på sitt møte i Brussel 15. mai. Finansråd Lars-Erik Østby rapporterer.

  • Modernisering av regler for offentlig støtte

    En bred og strategisk reformpakke for offentlig støtte skal hjelpe offentlige myndigheter til å utnytte sine ressurser på en bedre måte og bidra til at den offentlige støtten til næringslivet skaper vekst med så lite konkurransehindringer som mulig. Europakommisjonen presenterte 8. mai sin strategi for modernisering av regelverket for offentlig støtte i EU. Konkurranseråd Geir Bekkevold rapporterer.

  • Førstegangsbehandling av EU-budsjettet for 2013 i Rådet

    På møtet i Rådet for finans- og økonomiministre i EU (ECOFIN) 15. mai presenterte Europakommisjonen sitt forslag til budsjett for 2013. Finansråd Tor Lande rapporterer.

  • Høring og utredninger om bredbånd og ikt-tjenester

    Bruk av helsedata i Europa bør harmoniseres, ny forskningsrapporter fra OECD viser at bredbåndstilgangen har en positiv effekt på økonomisk utvikling og Europakommisjonen presenterer snart utkast til ny forordning om elektronisk ID og signatur. Forvaltningsråd John Stanley Engstrøm rapporterer.

  • Fortsatt svake økonomiske utsikter og økt ledighet i EU

    Forventet fall i bruttonasjonalprodukt i eurosonen og økt arbeidsledighet i 2012. Dette er hovedbudskapet i Europakommisjonens siste økonomiske prognoser for vekst og sysselsetting i Europa for 2012 og 2013 som ble presentert 11. mai.

  • Hvordan få flere kvinner i europeiske styrerom

    10. og 11. mai var Norge vertskap for Europakommisjonens ekspertseminar ”Women in Economic Decision-Making”. Deltakere fra 17 land diskuterte gode erfaringer i arbeidet med å få flere kvinner i bedriftsstyrer og bedriftsledelse.

  • Samferdselsnytt 3/2012

    Utfordringer i styring av luftrommet i Europa, etablering av et felles europeisk styringssystem for tog og høring om gjenstander som kobler seg til internett er blant hovedsakene i dette nummeret av Samferdselsnytt fra transportråd Olav Grimsbo og post- og teleråd Willy Jensen.

  • Godkjente reduksjon av mobilpriser

    Europaparlamentet har godkjent det nye regelverket for ”roaming” som er prisen for telefoni og datatrafikk når man bruker utenlandske nettverk. Markering av Europadagen stod også på agendaen når parlamentarikerne møttes til minisesjon i Europaparlamentet 9. -10. mai. Ambassaderåd Inge Thygesen rapporterer.

  • Nye EU-tiltak for elektroniske anskaffelser

    Europakommisjonens nye strategi skal gjøre europeiske offentlige anskaffelser hel-elektroniske innen midten av 2016. Konkurranseråd Geir Bekkevold rapporterer.

  • Debatterte økonomisk krise og USA-EU-avtale om overføring av passasjerdata

    Europaparlamentet møttes til plenumssesjon i Strasbourg 17. – 20. april. Hovedsakene var en ny debatt om den økonomiske krisen hvor Kommisjonen presenterte en ny arbeidsmarkedspakke og en egen tiltakspakke for Hellas og en debatt og avstemming over den mye omtalte avtalen mellom USA og EU om overføring av passasjerdata (PNR-avtalen). EU-delegasjonen rapporterer.

  • Tiltakspakke for økt sysselsetting

    På bakgrunn av svak vekst og økende arbeidsledighet i Europa har EU foreslått en pakke for økt vekst og sysselsetting. Støtte til etablering av nye arbeidsplasser, dynamikk i arbeidsmarkedene og en styrking av EUs overvåking av sysselsettingsutviklingen i medlemslandene er hovedelementer i forslaget.

  • Enige om retningslinjer for transportnettverksutbygging

    EUs transportministre ble enige om nye retningslinjer for utbygging av det transeuropeiske transportnettverket (TEN-T) da de møttes til transportrådsmøte 22. mars. Det ble også enighet om nye regler for bakkehåndteringstjenester ved europeiske lufthavner som skal stimulere til økt konkurranse, sikre like konkurransevilkår og høy kvalitet. Transportråd Olav Grimsbo rapporterer.

  • Tiltak for utstasjonerte og kollektive kampmidler presentert

    Før påske offentliggjorde Europakommisjonen forslag om å styrke utsendte arbeidstakeres rettigheter og å styrke retten til kollektive kampmidler i forhold til de økonomiske frihetene. De kontroversielle forslagene ble presentert som en pakke. Arbeids- og sosialråd Jacob Hanssen rapporter.

  • Vil opprette EU-senter for it-kriminalitet

    Kommisjonen foreslår å etablere et eget senter for it-kriminalitet som en enhet innen Europol.Senteret skal bidra til å bekjempe it-kriminalitet begått av organiserte kriminelle grupper og it-kriminalitet som påfører ofrene store skader eller påvirker kritisk infrastruktur eller informasjonssystemer. Justisråd Joakim Tranvåg Øren rapporterer.

  • Samferdselsnytt 2/2012

    Det er flertall i Rådet for modernisering av regelverket for bakkehåndteringstjenestene ved lufthavnene og enighet om nye retningslinjer for transportnettverket TEN-T. Europakommisjonen skal også komme med en ny strategi for sikkerhet på internett. Dette er saker du kan lese mer om i denne utgaven av Samferdselsnytt utarbeidet av transportråd Olav Grimsbo og post- og teleråd Willy Jensen.

  • Nytt om helse- og mattrygghetspolitikken i EU

    Det danske formannskapet har helse høyt på prioriteringslisten. I kvartalsrapporten til helse- og mattrygghetsråd Heidi Langaas kan du lese om dette og annet nytt om helse i EU.

  • Diskuterte finansiell transaksjonsskatt

    I oktober 2011 la Europakommisjonen fram et forslag til direktiv om en harmonisert finanstransaksjonsskatt (Financial Transaction Tax – FTT). EUs finansministre drøftet forslaget på rådsmøtet i Brussel 13. mars. Finansråd Tor Lande rapporterer.

  • Politisk uenighet om klimaveikart og GMO

    EUs miljøvernministre klarte ikke å bli enige om å gi medlemslandene anledning til å begrense eller forby dyrking av genetisk modifiserte organismer (GMO). Det danske formannskapet foreslo et kompromiss som ble veltet av mindretallet i Rådet. Miljørådene Marie H. Korsvoll og Knut Kroepelien rapporterer.

  • EUs seneste regelverk om økonomisk og budsjettmessig styring

    Etter hvert som den økonomiske krisen har utviklet seg i Europa, har EU utarbeidet regelverk i flere runder for å styrke etterlevelsen av EU-målsettinger. Dette skal skje gjennom å forsterke budsjettdisiplinen, øke koordinering, etablere korrigerende mekanismer og prosesser for å motvirke framtidige kriser. Finansråd Lars-Erik Østby rapporterer.

  • Blandete reaksjoner på forslag til nytt personvernregelverk

    Den europeiske datatilsynsmyndigheten (EDPS) mener forslaget til nytt regelverk er et stort skritt mot bedre personvern i Europa, men er skuffet over at man ikke har foreslått et helhetlig personvernregelverk innen alle politikkområder. Justisråd Hanne Messel rapporterer.

  • Direktivforslag om prissetting av legemidler

    Europakommisjonen mener medisiner bør komme raskere ut på det europeiske markedet. Et nytt direktiv skal sikre effektive og åpne prosesser når EUs medlemsstater fastsetter pris og refusjon for legemidler. Helseråd Heidi Langaas rapporterer.

  • Makroøkonomiske ubalanser i EU

    Europakommisjonen la 14. februar fram sin første rapport om makroøkonomiske ubalanser i medlemslandene basert på det ”scoreboardet” som ble etablert i forbindelse med innføringen av ”six pack”-lovgivningen i desember i fjor. Finansråd Lars-Erik Østby rapporterer.

  • Samferdselsnytt 1/2012

    Europaparlamentet vil styrke regionale lufthavner og flypassasjerers rettigheter. Les også om status for forhandlingene om regelverket om gjesting i internasjonale mobilnett (roaming) og andre aktuelle saker i siste utgave av Samferdselsnytt fra post- og teleråd Willy Jensen og transportråd Olav Grimsbo.

  • Fokus på vekst

    Tiltak for å fremme vekst og tverrgående forhold i det nye rammeprogrammet for forskning Horizon 2020 var viktige element da EUs ministre for næring og forskning møttes under konkurranserådet 20. og 21. februar. Offentlige anskaffelser og smarte reguleringer sto også på agendaen. Rådene Geir Bekkevold, Per Mannes og Erik Yssen rapporterer.

  • EUs fiskeripolitikk – en analyse

    Med Lisboa-traktaten har Europaparlamentet fått større innflytelse over EUs fiskeripolitikk, noe som også innebærer endringer i maktforholdene mellom EU-institusjonene. Kommisjonens reformforslag som staker ut en ny kurs for EUs fiskeripolitikk er nå til behandling i institusjonene, og 2012 vil bli et avgjørende år for hvordan EUs fremtidige fiskeripolitikk vil bli skrudd sammen. Fiskerirådene Rune Dragset og Jan Frederik Danielsen rapporterer om utviklingen i EUs fiskeripolitikk.

  • Nye føringer for utviklingen av Det europeiske forskningsområdet

    Europakommisjonen ønsker å bruke felles forpliktelser – såkalte ERA-Pacts – i stedet for regelverk som virkemiddel for å utvikle Det europeiske forskningsområdet. Det sa kommissær for forskning, innovasjon og vitenskap, Máire Goeghegan-Quinn, på en konferanse i Brussel nylig. Forskningsråd Erik Yssen rapporterer.

  • Utveksling av synspunkter på forskningsprogram

    27. februar utveksler parlamentarikerne i Komiteen for industri, energi og forskning i Europaparlamentet sine første synspunkter på Kommisjonens forslag til et nytt, integrert rammeprogram for forskning og innovasjon”Horizon 2020”. Forskningsråd Erik Yssen rapporterer.

  • Innskuddsgaranti og deltakelse i ekspertkomiteer

    Europaparlamentet vedtok en tekst om innskuddsgarantidirektivet som åpner for at Norge kan videreføre sitt garantinivå og en avtale som gir Norge og de andre EFTA-landene mulighet til å delta i ekspertkomiteene som bistår Kommisjonen i arbeidet med Schengen-relevant regelverk. Ambassaderåd Inge Thygesen rapporterer fra Europaparlamentet.

  • Norge og EU samarbeider om klima etter Durban

    Durban-forhandlingene i desember i fjor fikk et positivt utfall for EU. Nå fortsetter de viktigere diskusjonene om ambisjonsnivået for utslippsreduksjoner fremover. Miljøråd Knut Kroepelien rapporterer.

  • - Konkurranse viktig for vekst

    Hvordan kan EUs konkurranse- og statsstøttepolitikk bidra til å fremme vekst og sysselsetting i Europa? Det sto sentralt da Kommisjonen arrangerte konkurranseforum for første gang 2. februar. Konkurranseråd Geir Bekkevold rapporterer.

  • Økt fokus på sosiale konsekvenser av krisen

    I 2011 har det blitt økt fokus på de sosiale konsekvensene av krisen i EU. Med forventet arbeidsledighetsnivå i Europa på rundt 10 prosent i 2012 og 2013 vil de sosiale konsekvensene forsterkes ytterligere. Les mer om utviklingen i det europeiske arbeidsmarkedet og arbeids- og sosialpolitiske utviklingstrekk i arbeidsråd Jacob Hanssen statusrapport.

  • Vil gjøre EU mer demokratisk

    Det demokratiske underskuddet i EUs organer skal bli mindre. Nylig lanserte Europakommisjonen et nettsted for underskiftsaksjoner som skal gi vanlige innbyggere mer innflytelse. Forvaltningsråd John Stanley Engstrøm rapporterer.

  • Støre på møte i Stortingets europautvalg

    Oppfølging av NOU (2012:2) ”Utenfor og innenfor - Norges avtaler med EU” stod sentralt da utenriksministeren deltok i Stortingets europautvalg den 7. februar.

  • Mot et sterkere digitalt indre marked

    Nylig møttes EU-ministre for å diskutere hvordan det indre marked kan forsterkes på det digitale området. EUs mål er å fordoble omfanget av netthandel innen 2015. Forvaltningsråd John S. Engstrøm rapporterer.

  • Første presentasjon av nytt forsknings- og innovasjonsprogram

    Kommisjonen presenterte mandag 23 . januar sitt forslag til nytt rammeprogram for forskning og innovasjon - Horizon 2020 - i Europaparlamentet. Parlamentarikerne var i hovedsak positive i sine innledende kommentarer, men antydet også enkelte saker som de vil være opptatt av når de i tiden fremover skal behandle Kommisjonens forslag. Forskningsråd Erik Yssen rapporterer.

  • Dansk fokus på vekst

    Det danske formannskapet fokuserer på EUs finansielle konsolidering og initiering av vekststimuli for å komme ut av den økonomiske krisen i Europa. Nærings- og vekstminister Ole Sohn presenterte det danske formannskapsprogrammet innenfor sitt område i Europaparlamentets komité for det indre marked og komiteen for industri, energi og forskning 25. januar. Næringsråd Per Mannes rapporterer.

  • Nyhetsbrev fra konkurranseråden

    Høsten 2011 har vært spennende og arbeidet med regelverket i Handlingsplanen for det indre marked har stått sentralt. Dette og blant annet arbeidet med statsstøtte i 2012 kan du lese om i nyhetsbrevet fra konkurranseråd Geir Bekkevold.

  • Positiv til danske transportprioriteringer

    Ambisiøst, men allikevel realistisk og pragmatisk innstilt. Slik oppsummerte det danske formannskapet sitt program på transportområdet overfor Europaparlamentet. De viktigste sakene på danskenes agenda blir retningslinjer for det transeuropeiske transportnettverket og trinnvis innføring av Lufthavnpakken. Transportråd Olav Grimsbo rapporterer.

  • EUs veg mot økende politikkoordinering

    Det kan være forvirrende å prøve å holde oversikt over hvilke retningslinjer som gjelder og ikke gjelder vedrørende koordineringen av økonomisk politikk og budsjettpolitikk mellom EU-landene, og hvordan ulike vedtak og initiativer forholder seg til hverandre. EU-delegasjonens finansråd Lars-Erik Østby forklarer.

  • Europaparlamentet valgte ny president

    Martin Schulz, tidligere leder for sosialistgruppen, er ny president i Europaparlamentet. Situasjonen i Ungarn og prioriteringene for det danske formannskapet var blant andre sentrale saker på agendaen under Europaparlamentets første plenumssesjon i 2012. Ambassaderåd Inge Thygesen rapporterer.

  • Nyttårsbrev fra næringsråden

    I sin rapport ved starten av 2012 oppsumerer og kommenterer næringsråd Per Mannes utviklingen i eurosamarbeidet, betydningen av det samfunnsmessige perspektivet i EUs vekststrategi, Europa 2020 samt ulike sider ved samarbeidet mellom Norge og EU.

  • Statusrapport om handlingsplan for det indre marked

    Tiltakene under EUs handlingsplan for det indre marked skal bidra til et mer velfungerende marked. Arbeidet med regelverket, som i stor grad berører Norge, er godt i gang og vil fortsette i 2012. Berørte fagråder ved EU-delegasjonen rapporterer om nye forslag og tiltak i en ny statusrapport.

  • Styrker elektronisk handel i Europa

    Kommisjonen presenterte 11. januar en meddelelse og handlingsplan med en rekke tiltak for å øke elektronisk handel i Europa. Næringsråd Per Mannes og forvaltningsråd John Stanley Engstrøm rapporterer.

  • EUs miljø- og klimapolitikk høsten 2011

    EUs miljøpolitikk ble høsten 2011 preget av et EU som prøvde å revitalisere de fastlåste globale klimaforhandlingene, et kvotesystem med fallende CO2-pris samt mye diskusjon om vekst basert på ressurseffektivitet og grønn økonomi. Miljørådene Knut F. Kroepeliene og Marie Helene Korsvoll oppsummer i sin halvårsrapport.

  • Oppdatert regelverk for tjenester av allmenn økonomisk betydning

    20. desember vedtok Europakommisjonen et oppdatert regelverk for kompensasjon av tjenester av allmenn økonomisk betydning. Dette er tjenester som det offentlige ønsker å ta ansvar for da markedet ikke tilbyr tjenestene i ønsket omfang eller til ønsket pris eller kvalitet. Konkurranseråd Geir Bekkevold rapporterer.

  • Grønt lys for klimakvoter i luftfarten

    Fra og med 1. januar 2012 ble all norsk luftfart tatt inn i det europeiske kvotesystemet, på lik linje med EU-landene. Hensikten er å få ned klimagassutslippene fra flytrafikken. Miljøråd Knut F. Kroepelien rapporterer.

  • Forslag til nytt regelverk for offentlige anskaffelser

    Offentlig innkjøpspolitikk skal fremme vekst og jobbskaping, og dermed bidra til å oppnå målene i Europa 2020-strategien. 20. desember la Europakommisjonen fram forslag til tre direktiv for offentlige anskaffelser. Forslagene er EØS-relevante. Konkurranseråd Geir Bekkevold rapporterer.

  • Nytt om EUs helse- og mattrygghetspolitikk

    Europakommisjonen foreslår å styrke arbeidet med grenseoverskridende helsetrusler og har initiert en revisjon av tobakksdirektivet i 2012. Les mer om disse og andre saker i helse- og mattrygghetsråd Heidi Langaas’ rapport om utviklingen av EUs helse- og mattrygghetspolitikk siste halvår. Rapporten omtaler også prioriteringer for det danske formannskapet våren 2012.

  • Økte ambisjoner for innsamling av EE-avfall

    Mengden elektrisk- og elektronisk avfall (EE-avfall) øker raskt. EU har nå vedtatt en revisjon av det eksisterende direktivet på området som vil øke innsamlingskravene. Miljøråd Knut F. Kroepelien rapporterer.

  • Samferdselsnytt 9/2011

    Kommisjonen foreslår i en såkalt lufthavnspakke tiltak som skal øke kapasiteten ved europeiske lufthavner, redusere forsinkelser og bedre kvaliteten på passasjertjenester. Les også siste nytt om radiospektrum, jernbanepakken og hvitboken om transportpolitikk i Samferdselsnytt fra transportråd Olav Grimsbo og post- og teleråd Willy Jensen.