Rapporter fra EU-delegasjonen 2013
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Utenriksdepartementet
2013
-
Rådsmøte for EUs justis- og innenriksministre
Schengen-medlemskap for Romania og Bulgaria og EUs «Task Force for the Mediterranean» var blant hovedsakene da EUs justis-og innenriksministre nylig avholdt rådsmøte.
-
Fiskeri på agendaen i Strasbourg
Fiskeripolitikk og EUs utvidelsesprosess sto høyt på agendaen da Europaparlamentet hadde plenumssesjon i Strasbourg i uke 50. Ambassaderåd Eli Jonsvik ved EU-delegasjonen rapporterer.
-
Statusrapport for finans- og skattepolitikk i EU november 2013
I rapporten kan du lese blant annet om planprosessen for 2014, november måneds finansministermøter, vedtakelse av EUs budsjetter, prosessen med sparedirektivet, forslag til et standard momsskjema og tetting av hull i mor/datterdirektivet. Finansrådene Lars-Erik Østby og Astrid Erlingsen ved EU-delegasjonen rapporterer.
-
Statusrapport om helse og mattrygghet i EU
Det reviderte tobakksdirektivet, kliniske forsøk og medisinsk utstyr er saker som har vært på dagsordenen på helse- og mattrygghetsområdet i EU i høst. Råd for helse og mattrygghet Ingrid Vigerust ved EU-delegasjonen rapporterer.
-
Europakommisjonen med veiledning for et indre elektrisitetsmarked
Europakommisjonen la 5. november fram en melding med tittel «Delivering the internal electricity market and making the most of public intervention». Meldingen gir veiledning til medlemslandene om bruk av støtteordninger og tiltak i det indre elektrisitetsmarkedet.
-
Langtidsbudsjettet hovedtema under Europaparlamentets plenumssesjon
«More Europe for less» var et gjennomgangstema under Europaparlamentets plenumssesjon i Strasbourg 21.-24. november. Hovedsaken var EUs langtidsbudsjett (MFF) for 2014-2020. Ambassaderåd Eli Jonsvik ved EU-delegasjonen rapporterer.
-
Ny skogstrategi i EU
EUs nye skogstrategi skal blant annet bidra til utvikling av distriktene og urbane områder. Landbruksråd Knut Øistad ved EU-delegasjonen rapporterer.
-
Samtaler med det påtroppende greske EU-formannskapet
Utenriksdepartementet hadde denne uken samtaler med greske myndigheter om deres prioriteringer for formannskapet i EU. Ambassadesekretær og nestleder Anne Havnør ved Norges ambassade i Aten rapporterer.
-
Europakommisjonen la frem arbeidsprogram for 2014
Europakommisjonen har lagt frem sitt arbeidsprogram for 2014. Programmet fokuserer i stor grad på det overordnede målet om smart, bærekraftig og inklusiv vekst, i tillegg settes det mål om implementering av bankunionen, forenkling av regelverk for bedrifter, og økt tempo i klima- og handelsforhandlinger.
-
Reaksjoner på EU-forslag om klimakvoter for luftfart
EUs forslag om regulering av luftfart gjennom kvotesystemet frem til 2020 vekker sterke reaksjoner fra luftfartsindustrien og tredjeland. Det er et sterkt tidspress for å fatte vedtak innen april. Miljøråd Ulla Hegg og samferdselsråd Olav Grimsbo ved EU-delegasjonen rapporterer.
-
Politisk enighet om nytt miljøhandlingsprogram mot 2020
Europaparlamentet ga i slutten av oktober sin støtte til for et nytt miljøhandlingsprogram fra 2020. Forslaget fokuserer på en rekke tiltak på det miljøpolitiske området. Miljørådene Ulla Hegg og Jonas Landstad Fjeldheim ved EU-delegasjonen rapporterer.
-
Kommisjonen spår økonomisk bedring i EU
Europakommisjonen har lagt fram sine høstanslag og mener det finnes indikasjoner på at Europa er på vei ut av krisen. EU-delegasjonen og OECD-delegasjonen rapporterer.
-
Europakommisjonen lanserer initiativer for regelforenkling
Europakommisjonen har lansert nye initiativer for regelforenkling og reduksjon av administrative byrder. Formålet er å redusere regelbyrden for næringslivet og forenkle implementeringen av EU-lover på nasjonalt nivå. Næringsråd Lars Erik Nordgaard ved EU-delegasjonen rapporterer.
-
Status i EUs utvidelsesprosess
2013 har vært et historisk år for Serbia og Kosovo på veien mot EU-medlemskap. Det europeiske råd besluttet i juni å åpne medlemsskapsforhandlinger med Serbia og å åpne for forhandlinger om en stabiliserings- og assosieringsavtale med Kosovo. Ambassaderåd Inge Hausken Thygesen ved EU-delegasjonen rapporterer.
-
Udramatisk, men innholdsrikt møte i Det europeiske råd
Møtet i Det europeiske råd var innholdsrikt, men som forventet ble det ikke fattet noen endelige beslutninger. Hovedtema var den digitale økonomien, vekst og sysselsetting, økonomisk og monetær union, østlig partnerskap og migrasjon. EU-delegasjonen rapporterer.
-
Statusrapport for finans- og skattepolitikk i EU oktober 2013
EU fortsetter arbeidet med den økonomiske og monetære unionen, 2014-budsjettet og langtidsbudsjettet, samt skattlegging av den digitale økonomien og tiltak mot aggressiv skatteplanlegging. Finansrådene Lars-Erik Østby og Astrid Erlingsen ved EU-delegasjonen rapporterer.
-
Europaparlamentet diskuterte migrasjon
Migrasjonsspørsmål, personvern, EUs langtidsbudsjett og Aung San Suu Kyis mottagelse av Sakharov-prisen var blant temaene på forrige ukes plenumssesjon i Europaparlamentet. Ambassaderåd Eli Jonsvik ved EU-delegasjonen rapporterer.
-
EU-forslag for å sikre fri bevegelse av personer
En rapport fra Europakommisjonen viser at motivasjonen for mobilitet innen EU-området hovedsakelig er knyttet til arbeid og ikke utnyttelse av velferdsordninger. Samtidig foreslår Kommisjonen tiltak for å sikre fri bevegelse av personer samt balansere rettigheter og plikter. Arbeids- og sosialråd Finn Ola Jølstad ved EU-delegasjonen rapporterer.
-
EU vil realisere det indre marked for telekommunikasjon
Europakommisjonen har lagt frem en pakke med forslag til tiltak i telekomsektoren for å skape et mer enhetlig, mindre fragmentert og mer konkurransedyktig telekom-marked. EU-delegasjonen rapporterer.
-
Digital økonomi sentralt på møtet i Det europeiske råd
Den digitale økonomien står øverst på dagsordenen når Det europeiske råd møtes for første gang i høst 24. og 25. oktober. EU-delegasjonen rapporterer.
-
EU ligger an til å nå klima- og energimålene for 2020
Det europeiske miljøbyrået EEA la nylig fram status og prognoser for oppfølgingen av EUs tredelte 2020-mål om kutt i CO2-utslipp, økt fornybar energi og energieffektivitet. Miljøråd Ulla Hegg ved EU-delegasjonen rapporterer.
-
Norge omfattes av EUs infrastrukturplaner på energiområdet
Europakommisjonen har presentert en liste med 248 prioriterte infrastrukturprosjekter på energiområdet og en langsiktig infrastrukturvisjon for Europa. Norge er inkludert i begge strategiene. Energiråd Bjørn Ståle Haavik ved EU-delegasjonen rapporterer.
-
Diskuterte EØS, tobakksdirektiv og flyktningespørsmål
EUs forhold til småstatene og EØS-avtalen, tobakksdirektivet og tragedien utenfor Lampedusa-kysten var blant sakene som ble debattert under Europaparlamentets plenumssamling forrige uke. Ambassaderåd Eli Jonsvik rapporterer fra Strasbourg.
-
Vil styrke arbeidstilsyn og bekjempe svart arbeid
Bedring av arbeidsforholdene i Europa og bekjempelse av svart arbeid er aktuelle arbeids- og sosialpolitiske saker i EU. Arbeids- og sosialråd Finn Ola Jølstad ved EU-delegasjonen rapporterer.
-
Statusrapport for finans- og skattepolitikk i EU september 2013
En analyse av den økonomiske utviklingen i EU gjennom kriseperioden og arbeidet med ulike tiltak mot skatteunndragelse og skatteomgåelse er blant innholdet i denne ferske statusrapporten om finans- og skattepolitikk i EU fra EU-delegasjonens finansråder.
-
Vil øke digital kompetanse i skolen
Europakommisjonen la i forrige uke frem meddelelsen «Opening Up Education», hvor det blir foreslått konkrete tiltak og initiativer for å øke innovasjon og digital kompetanse i skolen og på universiteter. Utdanningsråd Harald Nybølet rapporterer.
-
Europeisk enhetspatent kommer i 2015
Forberedelsene til ikrafttredelse av Det europeiske enhetspatentet er godt i gang, men flere spørsmål gjenstår før patentet kan bli operativt. Målsettingen er at patentet skal være i kraft tidlig i 2015. Næringsråd Lars Erik Nordgaard rapporterer.
-
Klimapolitikk styrkes på EUs dagsorden
Et nytt europeisk klima- og energirammeverk mot 2030 og internasjonale forhandlinger om en ny global klimaavtale har satt klima høyere på EUs politiske dagsorden. Miljøråd Ulla Hegg ved EU-delegasjonen rapporterer.
-
EUs felles landbrukspolitikk i endring
EUs landbruksministere kom i sommer til enighet om en reform av EUs felles landbrukspolitikk (CAP). Reformen skal etter planen tre i kraft i 2015. Landbruksråd Knut Øistad ved EU-delegasjonen rapporterer.
-
Rapport om EUs eksterne energipolitikk
Norge omtales som en særlig nær energipartner i en fersk rapport om gjennomføringen av EUs eksterne energipolitikk. Energiråd Bjørn Ståle Haavik ved EU-delegasjonen rapporterer.
-
Barroso talte om tilstanden i EU
Den såkalte «State of the union»-talen til Europakommisjonens president José Manuel Barroso var et av høydepunktene da Europaparlamentet denne uken var samlet til ny plenumssamling i Strasbourg. Ambassaderåd Inge Hausken Thygesen rapporterer.
-
Statusrapport om helse og mattrygghet i EU
Det reviderte tobakksdirektivet, yrkeskvalifikasjonsdirektivet og initiativet om styrket helseberedskap i EU har vært på agendaen for helse og mattrygghet i EU de siste månedene. Råd for helse og mattrygghet Heidi Langaas ved EU-delegasjonen rapporterer.
-
Snart tid for vaktskifte og nye koster i Brussel
Alle de «tre store» EU-institusjonene i Brussel; Europaparlamentet, Europakommisjonen og Det europeiske råd, vil få nytt mannskap og ny ledelse i løpet av 2014. Ambassaderåd Inge Hausken Thygesen ved EU-delegasjonen rapporterer.
-
Europakommisjonen forventer vekst i 2014
Både EU samlet og eurosonen var i resesjon i 2012. Europakommisjonen venter at resesjonen vil vare ut 2013, men forventer vekst i 2014. Arbeids- og sosialråd Jacob Hanssen rapporterer om utviklingstrekk for arbeids- og sosialpolitikken i EU.
-
Framgang på justis- og innenriksområdet
I første halvår av 2013 ble Rådet for den europeiske union og Europaparlamentet enige om både en lovpakke for asylfeltet og Schengen Governance-pakkene. Migrasjonsråd Magne Holter og justisrådene Hanne Messel og Joakim Øren rapporterer.
-
Enighet om nytt Erasmus-program
Etter flere måneder med lange og vanskelige forhandlinger mellom Europakommisjonen, Europaparlamentet og Rådet, kom man helt mot slutten av det irske EU formannskapet til enighet om det nye utdanningsprogrammet Erasmus+.
-
Stø kurs i EUs miljø- og klimapolitikk
Miljørådene Ulla Hegg og Knut Kroepelien ved EU-delegasjonen oppsummerer utviklingstrekkene i EUs miljø- og klimapolitikk våren 2013.
-
Bred dagsorden på Europaparlamentets juli-samling
Påstander om amerikanske spionaktiviteter i Europa, oppsummering av Irlands formannskap og EUs langtidsbudsjett var blant temaene på Europaparlamentets plenumssamling i juli. Ambassaderåd Inge Hausken Thygesen rapporterer.
-
Statusrapport for finans- og skattepolitikk i EU juni 2013
Les blant annet om krisehåndtering i banksektoren og hva som ble diskutert om merverdiavgift på møtene mellom finansministrene i EU. Rapport fra finansrådene Lars-Erik Østby og Astrid Erlingsen ved EU-delegasjonen.
-
Få overraskelser på møtet i Det europeiske råd
Statslederne i EU møttes forrige uke i Det europeiske råd for å diskutere arbeidsledighet, fullføring av den europeiske bankunionen og finansieringstilgang for små og mellomstore bedrifter. Rapport fra EU-delegasjonen.
-
Oppsummerer Irlands formannskapsperiode
Irland har avsluttet sitt formannskap i Rådet til den europeiske union og har overlevert stafettpinnen til Litauen. Den norske ambassaden i Dublin oppsummerer det irske EU-formannskapet det siste halvåret.
-
EUs arbeidsministre diskuterte ungdomsledighet
Under rådsmøtet for arbeidsministrene i EU ble det blant annet enighet om Europakommisjonens anbefalinger til medlemslandene. Ungdomsledighet sto også høyt på agendaen. Arbeids- og sosialråd Jacob Hanssen ved EU-delegasjonen rapporterer.
-
Vil sørge for bedre nettsikkerhet
På telekomfeltet er Litauen blant annet opptatt av å sikre et høyt felles nivå for nettverks- og informasjonssikkerhet, når landet tar over EU-formannskapet 1. juli. Samferdselsråd Olav Grimsbo ved EU-delegasjonen rapporterer.
-
EU med økt innsats for klimatilpasning
Rådskonklusjoner om klimatilpasning ble vedtatt, mens forhandlingene om indirekte arealbrukskonsekvenser av biodrivstoff var vanskelige. EU-delegasjonen rapporterer fra EUs miljørådsmøte i juni.
-
Ledighet og Schengen i fokus på parlamentets plenumssesjon
Ungdomsledighet, situasjonen i Tyrkia og votering over nytt regelverk på Schengen- og asylområdet var blant sakene som stod på dagsorden under plenumssesjonen i Europaparlamentet i forrige uke. Ambassaderåd Inge Hausken Thygesen og praktikant Emma-Lise Berghei Gårdvik rapporterer.
-
Litauens prioriteringer på transportområdet
Litauen satser på Jernbanepakke IV, flypassasjerers rettigheter og infrastruktur for alternative drivstoffer når landet tar over EU-formannskapet 1. juli. Samferdselsråd Olav Grimsbo og næringsråd Lars Erik Nordgaard rapporterer.
-
Stor ubalanse i kvotemarkedet
Les rapporten om Europakommisjonens årlige gjennomgang av det europeiske klimakvotesystemet (ETS) av miljøråd Knut Kroepelien ved EU-delegasjonen.
-
Diskuterte handelsavtale med USA
Oppstart av forhandlinger mellom EU og USA om en handels- og investeringsavtale var blant temaene under Europaparlamentets plenumssesjon i mai. EU-delegasjonen rapporterer.
-
Statusrapport for finans- og skattepolitikk i EU mai 2013
Les mer om de seneste møtene i Eurogruppen og Ecofin, samt hva som ble diskutert om skatteundragelse og -omgåelse på det seneste møtet i Det europeiske råd. Rapport fra EU-delegasjonens finansråder Astrid Erlingsen og Lars-Erik Østby.
-
EU forventer svakere BNP-vekst
Nye prognoser fra Europakommisjonen anslår en lavere vekst i BNP både for 2013 og 2014 enn tidligere antatt. Rapport fra EU-delegasjonen i Brussel og OECD-delegasjonen i Paris.
-
Nye retningslinjer for akvakultur i EU
Europakommisjonens forslag til nye strategiske retningslinjer for akvakultur i EU skal blant annet bidra til å forkorte administrative prosedyrer, styrke maritim planlegging, øke konkurransedyktigheten og sikre like konkurransevilkår. Fiskeriråd Rune Dragset fra EU-delegasjonen rapporterer.
-
Statusrapport for finans- og skattepolitikk i EU april 2013
Få med deg den siste utviklingen innen finans- og skattepolitikk i EU. Rapport fra EU-delegasjonens finansråder Astrid Erlingsen og Lars-Erik Østby.
-
Rapport om EUs forsvarsministermøte
EU forsvarsministere var nylig samlet i Luxembourg for å delta på det formelle forsvarsministermøtet Foreign Affairs Council Defence (FAC Defence) og andre møter.
-
Rapport om ulikheter i Europa
I forbindelse med ILOs niende regionale møte i Oslo i april, rapporterte Norges ambassader i Europa om utviklingen av ulikhet i løpet av finanskrisen. Les noen hovedtrekk fra rapportene.
-
Europaparlamentet diskuterte Ungarn og Kypros
Europaparlamentet møttes i forrige uke til ny plenumssamling i Strasbourg. Blant hovedtemaene var situasjonen i Ungarn, EUs håndtering av krisen på Kypros og Europakommisjonens forslag om å utsette salg av klimakvoter som følge av ubalanse i kvotemarkedet. Ambassaderåd Inge Hausken Thygesen rapporterer.
-
Stadig flere i Europa tar høyere utdanning
Andelen av befolkningen i Europa som tar høyere utdanning, øker. Samtidig er tidlig frafall i skolen er på vei nedover. Utdanningsråd Harald E. Nybølet ved EU-delegasjonen i Brussel rapporterer.
-
Kvartalsrapport om helse og mattrygghet i EU
Røykeforbud, totalforbud mot testing av kosmetikk på dyr og debatten i kjølvannet av hestekjøttsaken er blant temaene innen helse og mattrygghet første kvartal 2013. Råd for helse og mattrygghet Heidi Langaas ved EU-delegasjonen rapporterer.
-
Europakommisjonen ønsker å styrke Europols rolle
Nylig la Europakommisjonen frem et forslag til nytt rettslig grunnlag for Europol og CEPOL hvor man ønsker å styrke Europols rolle som et europeisk politisamarbeidsbyrå og slå sammen Europol og CEPOL. Justisråd Joaktim Tranvåg Øren rapporterer.
-
Årsmøte i EUs forsvarsbyrå
Økonomisk krise og fremtiden for europeisk forsvar var hovedtemaer da EUs forsvarsbyrå nylig avholdt sin årskonferanse for 2013. Assisterende forsvarsråd Hans Jørgen Johansen ved EU-delegasjonen rapporterer.
-
Støtter etablering av fond for forsvarlig skipsopphugging
Miljøkomiteen i Europaparlamentet stemte like før påske for å etablere et fond for forsvarlig opphugging av skip basert på en havneavgift. Saken skal stemmes over i plenum i mai/juni. Miljøråd Knut Kroepelien ved EU-delegasjonen rapporterer.
-
Europakommisjonen forbereder ny klima- og energipakke
Europakommisjonen har lagt frem en rekke nye høringsdokumenter i forbindelse med forberedelsene til en ny klima- og energipakke for 2030. Miljøråd Knut Kroepelien ved EU-delegasjonen rapporterer.
-
Arbeidsledighet og økonomi sentralt på EUs vårtoppmøte
Det europeiske råd møttes 14.- 15. mars til det tradisjonelle vårtoppmøtet. Hovedtemaene på dagsordenen var ungdomsledighet og den økonomiske situasjonen i EU, men ingen store beslutninger ble fattet.
-
Økonomi i sentrum på Europaparlamentets plenumssesjon
Europaparlamentet avholdt nylig sin månedlige plenumssesjon i Strasbourg, og blant sakene på dagsordenen sto blant annet EUs langtidsbudsjett og økonomisk politikk. Ambassaderåd Inge Thygesen ved EU-delegasjonen rapporterer.
-
EU ønsker å bryte oljeavhengigheten
Ved å skape et marked for grønt drivstoff, ønsker EUs medlemsland å bryte oljeavhengigheten i transportsektoren. Samferdselsråd Olav Grimsbo rapporterer fra transportrådsmøtet i Brussel 11. mars.
-
Lammende strid mellom EUs lovgivende institusjoner høsten 2012
Under det andre halvåret i 2012 ble EUs arbeid på det innenrikspolitiske området preget av den lammende striden mellom Rådet for Den europeiske union og Europaparlamentet. Migrasjonsråd Magne Holter og justisrådene Joakim Øren og Hans Kaiser rapporterer.
-
EU fokuserer på utdanning for å øke sysselsettingen
Utdanning som et middel for å øke vekst var et av temaene på rådsmøtet for EUs utdanningsministre i februar. Utdanningsråd Harald E. Nybølet rapporterer.
-
Fortsatt svake økonomiske utsikter og økt arbeidsledighet i EU
Det forventes et fall på 0,3 prosent i BNP i eurosonen i 2013. For EU samlet sett forblir denne om lag uendret. Arbeidsledigheten forventes å nå en topp på 11,1 prosent. EU-delegasjonen rapporterer.
-
–Begynner å se konturene av EUs nye felles fiskeripolitikk
Europaparlamentet leverte nylig sin innstilling til forslaget om reform av EUs fiskeripolitikk. Fiskeriråd Jan Frederik Danielsen ved EU-delegasjonen mener EU ser ut til å ta et langt steg i riktig retning, men at det fortsatt vil være rom for forbedringer.
-
Rapport om EUs langtidsbudsjett og videre prosess
EUs medlemsland har blitt enige om hvordan langtidsbudsjettet (MFF) for 2014-2020 skal se ut. Det innledes nå forhandlinger med Europaparlamentet.
-
Økende arbeidsledighet i EU
Arbeidsledigheten i EU har økt jevnt gjennom 2012, og det er ikke ventet at den vil falle på kort sikt. Ungdom rammes hardest. Arbeids- og sosialråd Jacob Hanssen rapporterer om utviklingstrekk for arbeids- og sosialpolitikken i EU.
-
Enighet om EUs langtidsbudsjett
Etter lange og harde forhandlinger klarte EUs medlemsstater fredag å bli enige om et langtidsbudsjett for perioden 2014 til 2020. Finansråd Astrid Erlingsen ved EU-delegasjonen i Brussel rapporterer.
-
Vedtok å gå videre med ny avgift på finanstransaksjoner
Elleve av EUs medlemsland er enige om å gå videre med en innføring av en avgift på finanstransaksjoner. Finansråd Astrid Erlingsen ved EU-delegasjonen rapporterer.
-
Vedtok resolusjon om ungdomsgaranti
Arbeidsledighet blant ungdom, prioriteringer for det irske EU-formannskapet og situasjonen i Mali var blant temaene som ble debattert under Europaparlamentets plenumssamling i Strasbourg i forrige uke. Ambassaderåd Inge Thygesen rapporterer.
-
EU vurderer nye virkemidler for karbonfangst og -lagring
Europakommisjonen ønsker å bedre rammevilkårene for karbonfangst og -lagring, og viser til norske erfaringer. Miljøråd Knut Kroepelien og energiråd Bjørn Ståle Haavik rapporterer.
-
Steile fronter i EUs miljø- og klimapolitikk
Miljørådene Ulla Hegg og Knut Kroepelien ved EU-delegasjonen rapporterer om utviklingstrekkene i EUs miljø- og klimapolitikk høsten 2012.