Historisk arkiv

Svar på skriftlig spørsmål fra representanten Inge Lønning (H)

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksminister Jonas Gahr Støre

Svar på skriftlig spørsmål fra representanten Inge Lønning (H)

1. desember 2005

Spørsmål til skriftlig besvarelse nr. 164

Spørsmål fra representanten Inge Lønning:

Regjeringen sier i sin tiltredelseserklæring at den vil føre en aktiv europapolitikk. På hvilke konkrete områder vil Regjeringen særlig prioritere å jobbe for å fremme norske interesser overfor EU?

Utenriksministerens svar:

I tiltredelseserklæringen har Regjeringen lagt opp til at den offensivt vil ivareta norske interesser overfor EU og føre en aktiv europapolitikk på et bredt felt. Dette gjelder EØS-sakene, på justisområdet og i Schengen-spørsmål og innenfor vårt utenriks- og sikkerhetspolitiske samarbeid med EU.

Regjeringen vil benytte alle de mulighetene avtaleverket gir oss for å sikre norske interesser i EU/EØS-samarbeidet. Viktige saker i EØS i tiden framover vil blant annet være GMO, tjenestedirektivet, differensiert arbeidsgiveravgift og kjemikaliedirektivet.

I forhold til Schengen-samarbeidet vil vi delta aktivt i en felles innsats for å møte grenseoverskridende utfordringer knyttet blant annet til terrorisme og organisert kriminalitet.

Regjeringen vil også arbeide for et sterkt engasjement fra EU i forhold til de felles utfordringer i vårt nærområde, og der vi er engasjert gjennom norsk innsats for fred og forsoning internasjonalt. Videre vil vi vektlegge å fremme norske syn på muligheter og ansvar i nordområdene.

Vi vil også holde løpende kontakt med EU i hele bredden av utenriks- og sikkerhetspolitiske spørsmål og der det er naturlig slutte oss til EUs uttalelser og initiativer. Ellers vil utviklingen i WTO-forhandlingene stå sentralt i vår dialog framover.

Vår beste mulighet for å påvirke EU er å legge til rette for at norske synspunkter og interesser spilles inn tidlig i prosessen og før EU tar en beslutning.

Derfor ser Regjeringen nå på hvordan vi kan styrke arbeidet med EU/EØS-sakene med større åpenhet, tydelige norske budskap og bedre samordning i forvaltningen. Vi vil også gjennomgå erfaringene med tilknytningen til Schengen-avtalen.