Historisk arkiv

Svar på skriftlig spørsmål fra representanten Petter Løvik (H)

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksminister Jonas Gahr Støre

Svar på skriftlig spørsmål fra representanten Petter Løvik (H)

8. desember 2005

Spørsmål til skriftlig besvarelse nr. 204

Spørsmål fra representanten Petter Løvik, til Nærings- og handelsministeren, overført til Utenriksministeren:

Kva gjer Regjeringa for å kome i inngrep med prosessen med å utforme ein heilskapleg "havpolitikk" for EU, og kva haldningar og posisjonar blir vektlagde frå norsk side?

Utenriksministerens svar:

Jeg er enig med representanten Løvik i at prosessen som er igangsatt med å skape en helhetlig maritim politikk for EU vil kunne berøre sentrale norske interesser innenfor områder som skipsfart/kystfart, fiskeri og fangst, petroleums- og gassvirksomhet, kystadministrasjon, miljø og forurensning og havrett. – Ikke minst gjelder dette i et nordområdeperspektiv.

Jeg ser det derfor som svært viktig å følge EUs arbeid i konsultasjonsprosessen. Når det gjelder regjeringens arbeid med dette vil jeg spesielt peke på følgende forhold:

Som eneste tredjeland har Norge en nasjonal ekspert i sekretariatet som skal utforme grønnboken.

Den 30. november i år overrakte regjeringen et skriftlig innspill til arbeidet med grønnboken i Brussel. Dette dokumentet har vært utarbeidet av en interdepartemental arbeidsgruppe, ledet av Utenriksdepartementet, med deltakelse fra alle berørte departementer. Dokumentet vil bli lagt ut på www.odin.dep.no .

I den sammenheng var det også etablert en referansegruppe med deltakelse fra interesserte parter fra andre statlige institusjoner, organisasjonsliv og forskningsmiljøer. Gruppen fungerte som en konsultasjonsgruppe og et forum for gjensidig informasjonsutveksling.

Vi holder nær kontakt med sekretariatet (en ”task force”) under Europakommisjonen som er ansvarlig for å skrive grønnboken. Vi holder også tett kontakt med lederen for dette sekretariatet og har invitert ham til å besøke Norge i neste måned ifm. et maritimt seminar i Bergen. Det legges opp til at dette besøket vil omfatte sentrale miljøer i både Bergen, Trondheim og Oslo. Regjeringen innhenter også informasjon via våre utenriksstasjoner i EUs medlemsland om arbeidet med grønnboken.

I det nevnte norske innspillet til EU-kommisjonen er det lagt spesiell vekt på å framheve Norges rolle som ledende skipsfartsnasjon og at vi har lang og solid erfaring når det gjelder helhetlig tenkning innenfor bærekraftig og økologisk forsvarlig utnyttelse av havets ressurser.

I den sammenheng framheves arbeidet med å utvikle en helhetlig strategi for nordområdene.

Videre har vi understreket betydningen av internasjonalt samarbeid på områder som krever felles innsats. – Forsvarlig fiskeriforvaltning er her et godt eksempel. Et annet viktig område er oppbygging av en god kunnskapsbase for å sikre en forsvarlig forvaltning av norsk politikk.