Historisk arkiv

Svar på et skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen (A) om situasjonen på Filippinene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksminister Jonas Gahr Støre

Svar på et skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen (A) om situasjonen på Filippinene

Stortinget, 15. mars 2006

Spørsmål til skriftlig besvarelse nr. 557 (2005-2006)

Spørsmål fra representanten Anette Trettebergstuen (A) til utenriksministeren:

Hva vil utenriksministeren gjøre for å markere Norges motstand mot de overgrep mot menneskerettighetene som nå skjer på Filippinene som følge av unntakstilstanden?

Utenriksministerens svar:

President Glora Macapagal-Arroyo erklærte 17. februar 2006 unntakstilstand i Filippinene med den begrunnelse at man hadde oppdaget og avverget et forsøk på å styrte regjeringen. Presidenten opphevet unntakstilstanden 3. mars. Filippinsk høyesterett har satt i gang behandling av flere saksanlegg vedrørende lovmessigheten av erklæringen om unntakstilstand. Fra norsk side følger vi situasjonen nøye.

I jevnlig kontakt med filippinske myndigheter oppfordrer Norge til respekt for menneskerettighetene og rettsprinsipper.

Gjennom vår ambassade i Manila har vi tett kontakt også med menneskerettighetsorganisasjoner og menneskerettighetsforkjempere på Filippinene.

Gjennom disse gir Norge støtte til flere prosjekter med fokus på menneskerettigheter, humanitærrett – og særlig ytringsfrihet.

For eksempel har ambassaden avtalt et møte med en besøkende delegasjon fra Amnesty International for ytterligere å få belyst situasjonen på Filippinene generelt og høre deres erfaringer og synspunkter på situasjonen omkring unntakstilstanden.

Jeg kan også nevne her at Norge er tilrettelegger for fredsprosessen mellom National Democratic Front (NDF) og filippinske myndigheter. Som en del av denne tilretteleggingen, støtter vi en såkalt Joint Monitoring Committee, en overvåkningsmekanisme for menneskerettighetsavtalen partene imellom. En politisk forhandlet løsning på konflikten ville være svært viktig for menneskerettighetssituasjonen i landet. Det har imidlertid ikke vært formelle forhandlinger mellom den filippinske regjeringen og NDF siden våren 2004, og det er fortsatt uklart hvordan situasjonen rundt unntakstilstanden og nå etter dette vil kunne påvirke utsiktene for gjenopptakelse av forhandlingene.

Norge følger menneskerettighetssituasjonen på Filippinene nøye og ser med stor bekymring på den siste tidens utvikling med omstridte pågripelser og trusler mot ytringsfriheten.