Historisk arkiv

Svar på skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant Lilletun (KrF) om Norges handlefrihet innenfor bl.a. alkoholpolitikken

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksminister Jonas Gahr Støre

Svar på skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant Lilletun (KrF) om Norges handlefrihet innenfor bl.a. alkoholpolitikken

Stortinget, 19.04.06

Spørsmål til skriftlig besvarelse nr. 727 (2005-2006)

Spørsmål fra representanten Jon Lilletun (KrF) til utenriksministeren:

Kan regjeringen garantere at nasjonale regjeringer etter de pågående forhandlingene om domestic regulations i WTO/GATS fortsatt vil ha full frihet til å bruke f.eks. reklameforbud, bevillingsordninger, monopol og regulering av salgstider som virkemidler i alkoholpolitikken, eller kan noen slike virkemidler bli utsatt for press gjennom WTO/GATS, f.eks. ved at de blir underlagt nødvendighetstesting?

Utenriksministerens svar:

Norge deltar i forhandlingene om mulige nye disipliner for innenlandske reguleringer med utgangspunkt i gjeldende norsk politikk på aktuelle sektorer, herunder behovet for virkemidler i alkoholpolitikken.

Det er ingenting som tyder på at det vil bli forhandlinger om spørsmål som begrenser bruken av norske virkemidler i alkoholpolitikken.

Den eneste tjenestesektoren som anses å berøre norsk alkoholpolitikk er distribusjonstjenester.

Norge har ikke forpliktet seg på distribusjon av alkohol. Det er heller ikke aktuell politikk å fremme noe nytt norsk tilbud på dette området. Hva andre land måtte ønske å påta seg av forpliktelser, er opp til dem.

For øvrig vil jeg også vise til mitt svar på skriftlig spørsmål nr. 726 (2005-2006).